Home / TEMA DANA / Makedonija ulazi u još dublju krizu- Postaje zemlja sa dve vlade?!

Makedonija ulazi u još dublju krizu- Postaje zemlja sa dve vlade?!

makedonija- protesti- demonstracije- policija

NE DA se makedonski presednik Đorđe Ivanov, a ne da ni Makedoniju.

U intervjuu austrijskom dnevnom listu „Viner cajtung”, upozorio je i SDSM i njenog lidera Zorana Zaeva – zajedno sa albanskim partijama koje su pristale da sa njim uđu u koaliciju – da je pravno neodrživo formiranje vlade bez mandata dobijenog od njega kao predsednika države.

Takva vlada bi bila bez ustavnog osnova i ne bi imala od predsednika države dobijeni legitimitet – naglasio je i precizirao Ivanov.
Austrijski list je interesovalo: može li se u Makedoniji formirati vlada ako on (Zaevu) ne poveri mandat, odnosno samo voljom većine u Sobranju?

 

Ivanov je bio kategoričan:

„To je samo nečija želja. To je pravno neodrživo. Takva vlada bi bila bez legitimiteta. Naš Ustav je u tom pogledu sasvim jasan. U članu 90. se naglašava da samo predsednik države može da opredeli mandat za formiranje vlade, odnosno – njenog mandatara.

Ukoliko se ipak krene tim putem, dobićemo dve vlade. Aktuelnu, koja je tehnička, i vladu bez legitimiteta od strane šredsednika države i bez ustavnog osnova. A to bi nas uvelo u još veću krizu”.

Ivanov je naveo da je u Makedoniji – od sticanja nezavisnosti – vlada uvek formirana tako što su je pravile pobednici među partijama etničkih Makedonaca i Albanaca. A sada se od toga odstupa „zbog jednog telefonskog poziva”.

Zamoljen da otkrije kakav je to, i čiji, poziv bio, Ivanov je objasnio da je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, čija partija je osvojila najviše glasova, već bio faktički dogovorio koaliciju sa jednom albanskom partiju, a da je to onemogućila telefonska intervencija spolja:

„Već dogovorena koalicija se rasturila zbog tog telefonskog poziva. Do njega je došlo u poslednjem trenutku. A ko je je tako intervenisao – vi ste novinari, vi to možete da istražite”.

Ivanov je otkrio da zbog „Tiranske platforme” neće dati mandat Zaevu da formira vladu sa tri albanske partije:

„Koja evropska država bi prihvatila da platforma druge države bude osnova za formiranje njene vlade?!

Tiranska platforma je pretnja nezavisnosti Makedonije, a dovođenje države u zavisan položaj prema drugoj državi je krivično delo”.

 

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …