Home / U FOKUSU / UDARNA VEST: Severna Koreja ipak lansirala raketu!

UDARNA VEST: Severna Koreja ipak lansirala raketu!

503

Severna Koreja lansirala je u subotu raketu u blizini Sinpa, na svojoj istočnoj obali, a raketa je eksplodirala gotovo odmah nakon što je lansirana, izjavio je portparol Pacifičke komande SAD Dejv Benem.

Pacifička komanda SAD detektovala je i ispratila ono za šta ocenjuje da je lansiranje severnokorejske balističke rakete u subotu 11:21 sati po havajskom vremenu, odnosno u 21:21 sati po griničkom vremenu, rekao je Benem, koji je i komandant američke mornarice, prenosi danas Rojters.

– Raketa je eksplodirala skoro odmah nakon lansiranja. Još procenjujemo o kom tipu rakete je reč – naveo je američki vojni portparol.

Severna Koreja obeležila je u subotu 105. godina od rođenja svog osnivača Kim il-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Tokom parade Severna Koreja predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Vojska Severne Koreje zapretila je u petak da će „nemilosrdno opustoštiti“ SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju.

Prethodno je američka televizija NBC njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …