Home / TEMA DANA / MAKRONOVO MRAČNO UPOZORENJE ŠOKIRALO SVE: „NATO NA SAMRTI, EVROPA NA IVICI PONORA“

MAKRONOVO MRAČNO UPOZORENJE ŠOKIRALO SVE: „NATO NA SAMRTI, EVROPA NA IVICI PONORA“

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je dramatičan intervju za „Ekonomist“, u kojem je tvrdio da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.

Makron je u intervjuu za list upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

U intervjuu koji je dao neposredno pre svoje posete Kini, Francuski predsednik je govorio o svojoj viziji strateške i suveren Evrope, ali je izneo i radikalan pogled na opasnosti sa kojima se suočava kontinent.

– Pogledajte šta se dešava u svetu, stvari koje su bile nezamislive pre pet godina. Da se nosimo sa Bregzitom, da Evropi bude teško da napreduje, da nam Amerika tako brzo okrene leđa u strateškim pitanjima… Evropa je na ivici ponora. Ako se ne probudimo, postoji veliki rizik da nestanemo geopolitički ili bar da izgubimo kontrolu nad svojom sudbinom – rekao je on.

Od devedesetih godina, kaže Makron, Evropska unija je postepeno izgubila svoju političku svrhu. Njena usmerenost na širenje tržišta, podržana američkom odbranom, pružala je iluziju večne stabilnosti. Postepeno povlačenje Amerike iz Evrope i sa Bliskog Istoka datira pre izbora Donalda Trampa za predsednika, smatra on, ali je u kombinaciji sa njegovim protekcionizmom razotkrilo ranjivost Evrope.

– Mi se prvi put nalazimo sa američkim predsednikom koji ne deli našu ideju o Evropskom projektu – primećuje.

Makron dodaje kako su do sada Amerika i Evropa delile interese, kao i da se on neumorno trudio da održi dobre odnose sa predsednikom Donaldom Trampom. Međutim, čak i da Tramp ne pobedi na narednim izborima, istorijske tekovine su učinile svoje i razdvojile stare partnere.

– Ako se oslobode džihadisti iz Sirije, oni će pobeći u Evropu. Kada nam Tramp kaže: „To je vaše susedstvo, a ne moje“, on nam zapravo poručuje da se probudimo. Sa Amerikom koja okreće leđa, Kinom koja se uzdiže i autoritarnim liderima na pragu EU , Evropa je izuzetno krhka i ako ne može da zamisli sebe kao globalnu silu, nestaće – upozorava on.

Francuski predsednik se osvrnuo na povlačenje trupa iz Sirije. Kako smatra, to dovodi u pitanje smisao svrhe NATO-a kao alijanse.

– Ovo što trenutno doživljavamo je moždana smtrt NATO-a. Nemamo nikakvu koordinaciju strateškog odlučivanja između SAD i NATO saveznika. Imamo nekoordinisanu agresivnu akciju drugog NATO saveznika, Turske, i to u području gde su ulog naši interesi – objašnjava.

Na pitanje da li veruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje čanice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na clanice NATO-a, Makron je odgovorio: „Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?“.

Mnogi se pitaju da li je Evropa sremna da prođe transformaciju ka strateški autonomnoj zajednici o kakvoj Makron sanja, na šta on odgovara da je za početak neophodna promena načina razmišljanja. Nemačka, kao glavni branilac statusa kvo, težak je partner za Francusku, ali nije usamljena u takvom stavu.

I druge EU članice osećaju nelagodu zbog mogućnosti francuskog vođstva, ističući da je Makron spreman na saradnju samo dok je to u njegovom interesu. Takvu zabrinutost je produbio nedavni veto koji je francuski predsednik stavio na početak pregvora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prateći dosledno svoj stav da EU mora da prođe unutrašnju reformu pre nego što se proširi.

– Takvo gledište me ljuti. Proširenje bez reforme je apsurdno. Sprečava Evropu da deluje kao integrisan blok. Mnoge članice se slažu sa mnom, ali se kriju iza Francuske – rekao je.

Makron je odbacio ideju da njegov veto ostavlja Zapadni Balkan ranjivim na rivalske sile, posebno Srbiju, kandidatkinju za pridruživanje, u kojoj jača uticaj Kine i Rusije.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …