Home / TEMA DANA / MANEVRI 100.000 RUSKIH VOJNIKA: Raketni sistemi „Iskander-M” gađali mete sa preciznošću do 30 cm!

MANEVRI 100.000 RUSKIH VOJNIKA: Raketni sistemi „Iskander-M” gađali mete sa preciznošću do 30 cm!

Učesnici strateške komandno-štapske vežbe na krajnjem istoku Rusije uvežbavali su odbranu njene pacifičke obale.

nato- vezbe- vojska

Vežba „Vostok-2014″ sa 100.000 vojnika i oficira potrajaće do 25. Septembra, a već je počelo „uigravanje” sadejstva kopnenih i pomorskih snaga na ogromnoj teritoriji. Od zone oko Vladivostoka, preko Sahalina i Kmčatke i Čukotke.

U vežbi uglavnom učestvuju jedinice ruskog Istočnog vojnog okruga: četiri kopnene armije, treća komanda ratnog vazduhoplovstva i PVO i Tihookeanska ratna flota. Sama vežba nije nimalo rutinska.

Ruska pomorska pešadija i padobranci prvi put su se zajedno iskrcali na Vrangelovom ostrvu. Padobranima usred noći!

Prethodno su na ostrvo – takođe noću – stigle izviđačke grupe iz brigade pomorske pešadije Tihookeanske flote i desantno-jurišne brigade Vazdušno-desantnih snaga.

Još nešto je bilo prvi put: gađanje operativno-taktičkim sistemima „Iskander-M”.

Gađanje je bilo na teritoriji Jevrejske autonomne oblasti, u teško prohodnom šumov itom kraju. U glavnoj ulozi bile su „nišandžije” raketne brigade. Saopšteno je da su svi zadati „ciljevi” bili uspešno uništeni.

Načelnik Raketnih jedinica i artiljerije Kopnenih snaga Rusije, general-major Mihail Matvievskij, posle gađanja je ocenio: „Zaključak može biti samo jedan: „Iskanderi” su najbolji raketni sistemi u svetu. To je naše najstrašnije oružje, garant naše bezbednosti. Njegovi udari, koji su viđeni na ovoj vežbi, lepi su, precizni i graciozni – ako se tako može reći”.

rakete 1

„Iskaneri” su veoma mobilni raketni sistemi. Za borbu su i na marševima spremni već za 20 minuta, a ciljeve na rastojanjima od nekoliko stotina kilometara pogađaju sa preciznošću do 30 santimetara.

„Iskanderi” koriste različite bojeve glave i zato uspešno uništavaju i protivničke jedinice i ukopane komandne centre. A može da ima i atomsku glavu.

Glavni zadatak vežbe je ipak: provera uigranosti komandi i štabova jedinica i rodova vojske prilikom dejstava u uslovima bliskim ratnim na velikoj teritoriji.

(Fakti)

 

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …