Home / TEMA DANA / MATEO SALVINI O „EVROPSKOM PROLEĆU“- DA LI NJEGOVE REČI NAJAVLJUJU KRVAVI SCENARIO U EVROPI?

MATEO SALVINI O „EVROPSKOM PROLEĆU“- DA LI NJEGOVE REČI NAJAVLJUJU KRVAVI SCENARIO U EVROPI?

Italijanski potpredsednik vlade Mateo Salvini ističe da bi Italija i Poljska mogle da izazovu “evropsko proleće“.

Kako je naveo, to bi značilo prekidanje dominacije nemačko-francuske dominacije u Evropskoj uniji, a instrument za takvu akciju bi trebalo da bude formiranje “desničarskog saveza”.

Salvini je to izjavio uoči puta u Poljsku, gde će se sastati sa liderima partije Prava i pravde, sa kojima deli antiimigrantske i evroskeptične stavove.

”Evropa koja bi mogla da se izrodi posle izbora za Evropski parliament ove godine bi donela renesansu evropski vrednosti i odvela bi nas daleko od one koju danas vode birokrate”, naveo je Salvini.

Podsetimo, Dojče vele je naveo da je važan faktor u “desničarskom bloku” i mađarski premijer Viktor Orban.

“Uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. To im je donelo i izborne pobede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mesečnog dečjeg dodatka. Uz to je snižen i prag za odlazak u penziju, a uvedeni su i državni podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova. U Varšavi se trenutno raspravlja i o dodatnoj pomoći za penzionere.

Takvi projekti, kroz koje građani dobijaju više novca, mogli su da budu sprovedeni zahvaljujući dobrom stanju u privredi. Svojim socijalnim programom, PiS preuzima tradicionalne političke teme ionako slabih levih stranaka u Poljskoj. I italijanska desnica ima socijalnu agendu.

U predizbornoj kampanji najavila je uvođenje osnovnog dohotka i sniženje praga za odlazak u penziju, što je vlada nameravala da sprovede tako što bi se država dodatno zadužila. Ali kada je Evropska komisija zapretila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u decembru 2018. popustili, doduše nakon višemesečnog natezanja.

Antievropsku retoriku Italijana tokom tog natezanja, mediji bliski poljskoj vladi s odobravanjem su komentarisali – ono im je ličilo da poljsko natezanje s Briselom oko reforme pravosuđa. U oba slučaja protestovalo se protiv ‘diktata Brisela’. Pritom se Poljska pokazala kao manje popustljiva od Italije, jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sistematski provodi – uprkos svim kritikama”, navedeno je u tekstu Dojče velea.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …