Home / TEMA DANA / TRAMP SPREMA DA UVEDE VANREDNO STANJE U SAD

TRAMP SPREMA DA UVEDE VANREDNO STANJE U SAD

Donald Tramp se preko televizije obratio Amerikancima povodom takozvanog `šatdauna` – neusvajanja državnog budžeta u Kongresu SAD zbog kojeg je blokirano finansiranje četvrtine njegove administracije – i sa njim povezane „krize na granici sa Meksimom“.

Stanje na toj granici nazvao je „bezbednosnom i humanitarnom krizom“ i odmah naglasio:

„Svi Amerikanci stradaju od nelegalne imigracije. Hiljade ljudi mogu biti žrtve kriminala povezanog sa migracijama, kako migranata tako i Amerikanaca.“

Tramp je u nastavku izrazio očekivanje da će `šatdaun` njegove vlade biti prekinut posle runde konsultacija koje će imati sa „kongresnim liderima“ 9. januara.

„Jedini izlaz iz situacije je da demokrate prihvate zakon o rashodima koji bi obezbedio i zaštitu naše južne granice i funkcionisanje vlade. problem može biti rešen za samo 45 minuta. Spreman sam na određene ustupke demokratama. ne insistiram više da na granici sa meksikom imao betonski zid. saglasan sam da to bude metalna ograda“.

Predsednik SAD  je objasnio sunarodnicima da će se podizanje ograde prema meksiku veoma brzo isplatiti:

„Narkotici koji preko te granice ulaze u SAD vrede 500 milijardi dolara godišnje. A to je mnogo više od 5,6 milijardi dolara koje tražim od Kongresa za podizanje granične ograde. Sama ograda može biti isfinansirana i posrednoi preko novog trgovinskog sporazuma koji smo potpisali sa Meksikom“.

„Ograđivanje od Meksika“ bilo je jedno od glavnih Trampovih predizbornih obećanja tokom kampanje 2016-te.

Kongresmeni-demokrate spremni su da za „Trampov zid“ odobre samo 1,3 milijarde dolara.

Tukući upravo u tu tačku, predsednik SAD, koji se sunarodnicima obratio iz ovalnog kabineta, odlučio se za ovakav apel:

„Pozivam sve naše građane se telefonski pozovu Kongres i da saopšte da traže da se – posle decenija nečinjenja – naše granice učine bezbednim. Ovo je neophodno jer demokrate koje sede u Kongresu odbijaju da priznaju postojanje krize, a samim tim i da našim hrabrim graničarima obezbede sve što je potrebno da mogu da štite naše porodice i našu zemlju“.

Tramp je u ovom kontekstu upozorio da će od narkotika tokom 2019-te umreti više Amerikanaca nego što ih je poginulo tokom celog rata u Vijetnamu i ukazao:

„A 90 odsto narkotika u SAD stiže preko granice sa Meksikom“.

Posle  Trampa – Amerikancima su se obratili i spiker predstavničkog doma – demokratkinja nensi pelosi i vođa demokrata u Senatu SAD Čak Šumer. Oboje su šefa države optužili da namerno obustavlja funkcionisanje dela svoje adminitracije i pozvali ga da hitno potpiše državni budžet i ne drži Amerikance „kao taoce svoje politike“.

Tramp se nije odlučio za uvođenje vanrednog stanja u prvom naletu iako je i tu mogućnost najavljivao. Ako se demokrate ne pokolebaju – ne treba ni to isključiti.

Check Also

UDARNO: Američki pukovnik najavio Bajdenov plan da započne rat sa Rusijom..!

Pukovnik američke vojske Mekgregor: Bajden može da otpočne rat NATO-a sa Rusijom uz pomoć Poljske …