Home / ZDRAVLJE / IVANA JE DOŽIVELA MOŽDANI UDAR U 39. GODINI, BEZ IKAKVIH SIMPTOMA: Sada vas moli da pročitate njeno pismo DOK JOŠ NIJE KASNO!

IVANA JE DOŽIVELA MOŽDANI UDAR U 39. GODINI, BEZ IKAKVIH SIMPTOMA: Sada vas moli da pročitate njeno pismo DOK JOŠ NIJE KASNO!

“Pre moždanog udara nisam imala nikakve simptome i ništa nije upućivalo da bih mogla da ga doživim sa 39 godina“, započinje svoju priču Ivana Plechinger Kovačić, pevačica i voditeljka na radiju.

“Bila je nedelja. Probudila sam se i sagnula da isključim punjač mobilnog iz struje. Odjedanput mi se zacrnilo pred očima”. U prvom trenutku učinilo joj se da je crnilo pred očima koje je doživjela slično onome što joj se povremeno znalo dogoditi kad bi se naglo sagnula, ali ubrzo je shvatila da se događa nešto čudno.

“Bila sam dezorijentisana. Znala sam da sam u svojoj kući, ali nisam znala u kojoj sam sobi. Dozvala sam supruga i zamolila ga da me odvede ispred ogledala. Naime, setila sam se mnogih saveta koje sam do tada pročitala o tome kako možete da prepoznate jeste li doživeli moždani udar.

Uspela sam prstom da dotaknem vrh nosa, nasmejala sam se i u odrazu videla da mi strana usne nije spušena i zaključila sam: Super, nije moždani! Ipak, kako je nešto i dalje bilo čudno, suprug me je odvezao u bolnicu”, kaže Ivana. Ali, imala je peh – magnetna rezonanca nije radila, a skener mozga nije pokazao ništa.

Doktori su joj preporučili da se hitno zakaže za magnetnu rezonancu, a kad je za šest dana uspjela da dođe na red, doktor je nazvao i rekao: “Imali ste infarkt mozga”. “Tada sam prošla niz analiza i nakon svega doživela da mi doktori kažu da znaju šta mi se dogodilo, ali ne i zašto.

Rekli su mi da sam savršeno zdrava, ali nisam znala šta bih s tim”. Tada je počela da čita i istražuje o tome koji su mogući uzroci moždanog udara i sama je sebi neke stvari uspela da objasni. Počela sam istraživati o tome šta je to stres, koji su njegovi uzroci i shvatila da je u njegovoj osnovi uvek strah, i to bilo koje vrste.

U vreme kad mi se dogodio moždani zaista sam živela u strahu jer sam napustila jedan posao, a drugi još nije krenuo, a morali smo platiti porez na kuću za koji nismo znali kako ćemo ga platiti”, priča Ivana. Strahovala je hoće li moći da otplatit taj porez, osigura deci školovanje kakvo je mislila da treba da imaju. Tada je shvatila koliko su takva razmišljanja besmislena.

“Kada sam shvatila šta se moglo dogoditi, da su moja deca mogla ostati bez mene, shvatila sam koliko je sve to besmisleno”, kaže Ivana. Kako je dotad spoznala da je druga strana svakog straha ljubav, počela je da obraća pažnju na pozivitne stvari u životu i radi na tome da ljubavlju prevlada strahove, te da postavi nova pravila.

“Odlučila sam da izbegavam sve što mi izaziva stres, izbacila sam “moranje”, kao i ljude koji su toksični, umjesto da me pune energijom. Biram i filmove i serije koje gledam. Nastojim da izbegnem zabrinjavanje, jer ono ograničava čoveka da napravi pozitivne promjene u životu”. U međuvremenu, Ivana je izgubila oca, što je bio podsticaj da napiše knjigu o tom gubitku i o svojoj bolesti.

Danas često govori o moždanom udaru koji je doživjela i tome šta je iz svega naučila, jer želi da pomogne ljudima da se lakše nose sa sličnom situacijom. “Ne bih htjela da plašim ljude, moja poruka nije da sad svi treba da strahujete od toga hoćete li doživeti udar. Činjenica je da se moždani ne događa često mladim ljudima, niti postoje simptomi pomoću kojih se može predvidjeti.

Nema bolova i to najčešće nije nešto od čega se umire. Postoje stvari koje možete učiniti za sebe da biste ga spriječili i verujem da o tome treba govoriti”, kaže Ivana i dodaje da je riječ o savetima koje je čula od doktora, ili se na svojoj koži uvjerila da su korisni.

1. Izbacite strah iz svog života

Često se preterano mučimo stvarima koje nisu bitne, ili onima koje ne možemo promeniti, što nikuda ne vodi.

2. Redovno se pregledajte

Naročito ako u porodici imate nekoga ko je doživeo moždani ili srčani udar zbog ugruška krvi, što je bio uzrok srčanog udara koji je doživio moj otac, kao i mojih problema.

3. Slušajte sami sebe

I slušajte savete doktora ili ljudi koji su doživeli moždani udar, ali vodite računa da osluškujete sami sebe i ono šta vam “govori” vaš organizam.

4. Aspirin na dan

Uzimajte samo u dogovoru s doktorom, jer čuva od stvaranja ugrušaka koji mogu biti kobni za srce ili mozak. Aspirin se preporučuje ljudima koji imaju kardiovaskularne probleme, ili onima koji su preživjeli srčani ili moždani udar.

5. Omega 3 masne kiseline

Vrlo su korisne za krvne sudove, a naročito koristim one s dodatkom DHA, što mi je pomoglo da se rešim migrena.

6. Vežbajte

Kretanje je vrlo važno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

7. Pazite šta jedete

Ishrana je jedan od ključnih koraka prevencije bolesti krvnih sudova. Zato pazite šta jedete, odnosno šta unosite u organizam hranom. I prije moždanog udara bila sam vegetarijanka, pa nisam morala da pravim velike promene.

8. Pijte dovoljno vode

Voda hidrira organizam, ima važnu ulogu u transportu hranljivih materija kroz organizam, rad svih organa i eliminiše toksine iz tela.

9. Pojačajte unos vitamina B

Vitamini B grupe veoma su važni za zdravlje mozga, a to se posebno odnosi na vitamin B12.

10. Klonite se stresa

U tome vam može pomoći svakodnevna meditacija, ali i uopšteno pozitivan stav prema životu i pozitivno razmišljanje.

Check Also

DR VLADIMIR ZELENKO: CINK JE METAK KOJI UBIJA KORONU, IVERMEKTIN MU OTVARA ĆELIJU!

Potrebne su vam i supstance koje omogućavaju cinku da uđe u ćeliju – hidroksihlorokin, ivermektin …