Home / TEMA DANA / MATIJA BEĆKOVIĆ: Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz EU zbog istog razloga zbog kojeg Srbiju neće da prime?

MATIJA BEĆKOVIĆ: Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz EU zbog istog razloga zbog kojeg Srbiju neće da prime?

matija-beckovic

Akademik Matija Bećković izjavio je da ne razume čemu žurba da bude rešeno pitanje Kosmeta i dodao da stiče utisak da su sva druga pitanja rešena, pa je i Srbima i svetu jedino preostalo pitanje Kosova.

– Ajde da za ovu priliku, uz Kosovo, nabrojimo još sedam sličnih, i to samo na slovo K: Korzika, Katalonija, Kipar, Kvebek, Krim, Kurilska ostrva, Koreja – rekao je Bećković za NIN.

Kada je reč o unutrašnjem dijalogu o Kosmetu koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bećković kaže da je ta debata završena prie nego što je i počela. On ističe da ne postoji unutrašnji dijalog, kao ni spoljašni monolog.

Komentarišući ocene da je Kosovo mit i zahteve iz sveta da ga se Srbi kao takvog odreknu, Bećković je rekao da oni koji se lako odriču tuđih mitova, od Srba traže da se odreknu svojih ne bi li i u tom pogledu postali „nebivali slučaj na svetu“.

– S druge strane ima istine i u onome da niko od nas ništa ne traži. Profesionalci rade svoj posao za velike pare. Došli su da unaprede život u nekoj rupi i svaki čas zaviruju u priručnik „Okupacija u 100 lekcija“. Štikliraju tačku po tačku proveravajući da li su obavili sve za šta su plaćeni. Svejedno im je čije je Kosovo i uz dobru i prijatnu večeru ne bi imali ništa protiv ni da nam ga daju. Makar usmeno – kaže Bećković.

Prema njegovim rečima, bio bi veliki uspeh kada Srbe ne bi tretirali mimo sveta i tražili od njih nešto što se ne traži ni od jednog drugog naroda, a to znači da Kosovo ne bude ni izuzetak, ni unikum, ni presedan koji se više neće primenjivati ni na koga.

– Kako priznanje Kosova može biti uslov za prijem Srbije u EU? Hoće li one koji nisu priznali Kosovo isterati iz istog razloga zbog kojeg Srbiju neće da prime? – upitao je srpski akademik.

Govoreći o stavu Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu, Bećković je podsetio na primer iz ruske istorije kada je patrijarh Tihon odbio zahtev sovjetskih vlasti da ustupi zlatne relikvije da bi se kupilo oružje Crvenoj armiji.

– Na pitanje sudije da li to znači da crkva nema poverenja u sovjetsku vlast, on je odgovorio – znači, a na potpitanje da li misli da vlasti za to zlato ne bi kupile oružje, on je rekao – mislim. I dodao je da Ruska crkva nema pretpostavljenih i niko joj ne može naređivati šta da čini. Ako nađe za shodno da svoje relikvije ustupi, ona će to sama odlučiti i učiniti bez tuđih zapovesti – naveo je Bećković.

Upitan da kao tvorac kovanice da je Kosovo najskuplja srpska reč kaže šta bi se sada moglo nazvati najskupljom srpskom rečju, s obzirom na to da je prema nekim anketama Kosovo tek posle 10. mesta prioriteta građana Srbije, Bećković je naveo da bi te reči bile „mentalno zdravlje“.

(Srna)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO VUČIĆEV PLAN: NUDI SE ZAPADU DA POHAPSI SVOJE KRIMINALCE I SPASE SEBE! (VIDEO)

– Slučaj privođenja Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, bliskog prijatelja i dugogodišnjeg saradnika Aleksandra …