Home / TEMA DANA / MERKELOVA POPUSTILA: EU sa Srbijom i Makedonijom dogovara zatvaranje granica!

MERKELOVA POPUSTILA: EU sa Srbijom i Makedonijom dogovara zatvaranje granica!

ograda- granica- vojska
Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti usvojen je plan o angažovanju svih policijskih struktura za zatvaranje granica. To će u narednim nedeljama biti neizbežno i, s obzirom na situaciju, jako komplikovano, saznaje Danas u diplomatskim izvorima, koji su angažovani u pomaganju Vladi Srbije da se izbori sa izbegličkom krizom.

 

Kako je Danasu rečeno, načelan plan na nivou Evropske unije je da u narednih sedam dana bude usvojena odluka o tome da sve države – od Austrije do Makedonije – zatvore granice.

„Taj plan ima izgleda da uspe samo ako Turska bude htela da sarađuje“, napominju izvori Danasa.

„Ukoliko Turska ne bude htela da sarađuje, onda će pritisak biti na Grčkoj, što ta država sasvim izvesno neće moći da izdrži. Očekuju se u tom slučaju drastičnije mere na granicama, jer će izbeglice morati da budu potisnute sa graničnih prelaza, a to će sasvim sigurno pretpostavljati upotrebu sile…“, upozoravaju sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova.

Prema njihovoj oceni, u tom slučaju bi se ponovilo ono što se pre dva meseca dogodilo na granici Srbije i Mađarske, odnosno pre mesec dana na graničnim prelazima Srbije i Hrvatske, samo u mnogo drastičnijoj varijanti.

„Plan je da za sedam dana bude doneta odluka o zatvaranju granica, ali sve će se odigrati brzo, u roku od nekoliko dana. Suština je da je nemačka kancelarka Angela Merkel popustila, jer posle terorističkog napada u Parizu više ne može da brani koncept otvorenih granica. Sutrašnji sastanak ministara spoljnih poslova EU biće u tom smislu biti ključan“, ističu sagovornici Danasa.
Prema njihovim rečima, u toku je usklađivanje ovog plana EU sa ostalim državama koje se nalaze na izbegličkoj ruti, a sa Srbijom i Makedonijom posebno.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavili su veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije. Kako je premijer rekao, vežba će pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma. Stefanović je najavio da će centralna manifestacija biti održana u subotu kod Palate Srbije na Novom Beogradu.

(Danas)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …