Home / TEMA DANA / MICOTAKIS PRIZNAO PROPALOG GVAIDA I DOKAZAO DA JE I NOVA GRČKA VLADA IZDAJNIČKA- NAROD U ŠOKU

MICOTAKIS PRIZNAO PROPALOG GVAIDA I DOKAZAO DA JE I NOVA GRČKA VLADA IZDAJNIČKA- NAROD U ŠOKU

Vlada grčke je zvanično priznala Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje. Zbog čega je nova Vlada požurila da prizna političara koji sve više pada u zaborav u svetu?

„Zvanično priznanje Gvaida od strane Grčke, o čemu je saopštila Vlada premijera Kirjakosa Micotakisa, šalje jasnu poruku. Očigledno da Vlada time pokušava da dokaže da Nova Demokratija ostaje partija bliska SAD. Za međunarodnu politiku, priznanje je neoprostiva greška.

Država koja se nalazi u stanju hroničnog konflikta sa Turskom i koja bi (makar prema izjavama zvaničnika Vlade) želela da revidira Prespanski sporazum, ne može kao svoju prvu spoljnopolitičku odluku da predstavi priznanje beznačajnog političara sa druge strane Zemljine kugle. Ta akcija pokazuje da njena diplomatija neće imati kontinuitet“, uveren je nezavisni novinar Aris Hadžistefanu.

Prema njegovim rečima, priznanje Gvaida je katastrofalno za međunarodni prestiž zemlje.

„Gvaido nije samo izgubio poverenje koje je imao u danima neuspelog državnog udara, već se svakog dana bori za to da ga i međunarodni mediji potpuno ne zaborave. Zbog svega toga ovaj korak Vlade Kirjakosa Micotakisa, bez obzira na pozive na EU (u izjavi MIP-a Grčke se navodi da je odluka doneta u skladu sa zajedničkim pozicijama EU), nije u skladu sa međunarodnom situacijom i stavom EU. Faktički, Grčka je u sukobu sa njim — Vlada Nemačke je 1. jula je počela proces normalizacije diplomatskih odnosa sa Karakasom“, podseća sagovornik Sputnjika.

„Čak ni za SAD Venecuela više nije jedna od glavnih tema. Donald Tramp je nepredvidljiv s tačke gledišta diplomatije, dok je njegovo okruženje, koje je još više nepredvidljivo, našlo svoju novu ’igračku‘ — Iran i na izvesno vreme ostavilo Venecuelu na miru. Ako uzmemo u obzir pitanje morala, demokratije i međunarodnog prava koje proizilazi iz stava Vlade Grčke, uz podršku organizatora državnog udara, ta odluka pokazuje nesposobnost da se odredi jasna linija spoljne politike. Grčka se upravo kladila na ’mrtvog konja‘“, zaključio je Hadžistefanu.

Profesor sa Univerziteta Panteon Dimitris Kalconis smatra da taj korak pokazuje kako nova Vlada pokušava u potpunosti da prati politiku SAD.

„Odluka je malo paradoksalna, pošto je čak i venecuelanska opozicija zaboravila Gvaida i ne podržava ga kao pre. To su apsolutno neumesne i negativne akcije, pošto je za lidera jedne zemlje priznat organizator državnog udara. U Venecueli je za predsednika, kao rezultat legitimnih izbora koje niko ne osporava, osim SAD, izabran Nikolas Maduro“, podsetio je profesor.

Da je Vlada Grčke robovska i da je u potpunosti poslušna Alijansi smatra i Dimitris Patelis, profesor filozofije sa Univerziteta Krita.

„Zbog svojih akcija Vlada izgleda mnogo više robovska od drugih evroatlantskih robova. Ona se vraća pitanju zaboravljenog Gvaida kako bi odmah pokazala da radi sve što kažu predsednik Tramp i evroatlantska Alijansa“, istakao je Patelis.

„Oni zaboravljaju da je Gvaido marioneta, koja se proglasila za predsednika. To je isto kao kada bi se neki političar iz jedne države proglasa za predsednika i zatraži međunarodnu podršku za postizanje eksteritorijalne smene vlasti uz kršenje svih pravnih normi i ustava“, zaključio je Patelis.

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …