Home / TEMA DANA / MIROSLAV LAZANSKI: Kad će Bil Klinton da se izvini?

MIROSLAV LAZANSKI: Kad će Bil Klinton da se izvini?

Piše: Miroslav Lazanski

Koje su sličnosti, a koje razlike između bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona?

lazanski

Bil Klinton je izašao kao pobednik iz afere Monika Levinski, preživeo je impičment i nastavio da obavlja poslove predsednika SAD, odnosno odmah posle glasanja u Senatu otišao je u Meksiko. Zapravo, sudski proces protiv Vilijama Džefersona Klintona završen je u mesecu u kojem su rođena tri američka predsednika, Džordž Vašington, Abraham Linkoln i Ronald Regan, tačno 12. februara 1999. u 18.40 po srednjoevropskom vremenu. Simbolika ili ne, tek Klinton je oslobođen po obe tačke optužnice.

U okviru prve tačke „laganje pod zakletvom” 45 senatora glasalo je da je kriv, a 55 da nije, dok su u okviru druge tačke optužnice, „ometanje pravde”, glasovi senatora bili podeljeni, 50 prema 50.

Prva tačka optužnice, „laganje pod zakletvom”, odnosila se na Klintonove tvrdnje da nije imao seks s gospođicom Monikom Levinski, pošto oralni seks američki predsednik nije smatrao za „pravi” seks. No, 45 američkih senatora smatralo je da predsednik laže pod zakletvom, odnosno smatrali su da je oralni seks „pravi” seks. Ostalih 55 senatora bili su mišljenja da „oral” nije „ono”.

Ipak, republikanci nisu uspeli da u Senatu ostvare dve trećine glasova neophodnih za impičment, pa je Bil Klinton ostao u Beloj kući. Sirota Monika nije.
Naravno da suđenje stoleća u američkom Senatu nije imalo za cilj utvrđivanje istine: svi su znali da je Klinton kriv. I demokrate i republikanci, svi bez izuzetka, mada iz različitih razloga, ali bili su umorni od „afere Klinton” koja se otegla.

U srpskom parlamentu rasprava oko Batinog smenjivanja skoro da se pretvorila u debatu ko je šta i kada ružno rekao o ženama. Uz nešto spominjanja vinograda, uvezenih vina i ko je i kada služio vojsku. Eto, Bil Klinton je nije služio. Sram ga bilo, a nas je odmah posle Monike i bombardovao.

Zapravo, prva razlika Bila Klintona i Bate Gašića je to što Bata nije preživeo impičment u parlamentu. Unisono je smenjen. Jedni su ga optužili za loše rukovođenje sistemom odbrane, drugi su ga hvalili, ali ni jedni ni drugi nisu mu oprostili „klečeći stav”. Mada on u vojsci, odnosno u sistemu odbrane, i postoji. Kao „rov za klečeći stav”.

No, upravo su taj stav zlobnici i neprijatelji dosadašnjeg ministra odbrane proglasili za glavnu Batinu sličnost s optužbama protiv nestašnog Bila. Što je američki Senat predsedniku Bilu, ipak, oprostio. Ali srpski parlament ministru Bati nije. Jer je u Srbiji moral na većoj ceni. Možda je impičment Bate Gašića u centar pažnje srpskog društva postavio upravo pitanje morala? Ili njegovu relativizaciju?

Odnosno, je li glasanje oko smene ministra Gašića pokazalo da u srpskom društvu nema polarizacije između predstavnika tradicionalnih kulturnih vrednosti i predstavnika „antikulture”? Barem kada je u pitanju odnos prema damama. Bata se za svoju izjavu javno izvinio, Bil je samo izjavio da je „spreman na pomirenje i saradnju”. S republikancima i američkom javnošću. O Moniki i pomirenju ni reči.

Javno suđenje ministru odbrane Bati Gašiću u parlamentu Srbije skoro da je „javno suđenje stoleća”. Istina, trajalo je jedan dan, dok je Klinton prolazio kroz pakao mnogo duže. Bata nije ugrozio nacionalne ni državne interese Srbije, njegova nesmotrena i mačo izjava ne bi se, uz sve okolnosti i politizaciju, mogla podvesti pod moralni zločin.

Gledajući u prošlost, Bata Gašić je drugi ministar odbrane koji je javno smenjen u Srbiji u poslednjih 26 godina. Godine 1992. u vreme početka rata u BiH ministar odbrane Jugoslavije bio je general Blagoje Adžić, koji je istovremeno obavljao i dužnost načelnika Generalštaba JNA posle ostavke generala Veljka Kadijevića od 6. januara 1992, odnosno posle obaranja helikoptera misije EZ kod Varaždina.

Kada je predsedništvo SFRJ odlučilo da zbog situacije u BiH smeni komandanta Sarajevske armijske oblasti generala Kukanjca, general Adžić se tome usprotivio i rekao da će u tom slučaju on podneti ostavku na sve funkcije.

„Ostavka prihvaćena”, odmah mu je na sednici Vrhovne komande dobacio Branko Kostić. Ostavka, ali zapravo hitno smenjivanje.
Dakle, ostaje da se vidi koliko će se Batin impičment odraziti na predstojećim izborima kad je SNS u pitanju.

Nesumnjivo je da Bata Gašić ima devet života, on je mlad i ima dobre pozicije unutar svoje stranke, nikad se ne predaje, pa ako jedna ličnost u njemu popušta slabostima, druga je predana poslu. Jeste prošao unakrsnu vatru u parlamentu, no mislim da se sve to moglo i elegantnije izvesti.

Da Bata na početku sednice prvi izađe, još jednom se izvini, saopšti rezultate svog rada, a oni su svakako dobri, te da izbegne da rezultate rada Ministarstva odbrane čitaju s papira partijski prijatelji kao naručeni hor. A on klima glavom odobravajući sve to. Nepotrebno. Jer, Bata nije bio „miljenik sreće” kao Bil. Amerikanci obožavaju „miljenike sreće”. Srbi ne.

Da, posetio nas je i američki general Filip Bridlav, glavni komandant NATO-a. Ne zbog Bate. Nešto Ameri kao planiraju da povuku Kfor sa Kosova, mi tražimo da Kfor ostane.

U Prištini su planirali da oforme pravu vojsku, Bridlav kaže da to prvo moraju da dogovore s nama. Videćemo.

(Politika)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …