Home / TEMA DANA / Mitropolit Amfilohije: Na Balkanu se ubrzano širi neootomanizam!

Mitropolit Amfilohije: Na Balkanu se ubrzano širi neootomanizam!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je trenutno na Balkanu na sceni neootomanizam, što se jasno može videti u odnosima među Muslimanima u Crnoj Gori, preko BIH, Kosova, Sandžaka, Makedonije, dela Bugarske.

amfilohije

Amfilohije međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, oko otvaranja verskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svetu uopšte, pišu Vijesti.

“Na prvi pogled se stiče utisak da je nezavisno jedno od drugog, međutim, treba posmatrati u kontekstu o kojem je govorio islamolog Darko Tanasković o neootomanizmu, koji se pojavljuje na Balkanu. To se vidi i u savremenoj politici, naročito Turske. Imate predsjednika Turske Erdogana koji kada dođe na Kosovo u Prizren, javno izjavi da je Kosovo Turska, a sa druge strane, isto tako navijanje za njega naših muslimana. Znate, Otomanska imperija nije bila mala država, već i te kako moćna, gospodarila je sudbinama Evrope i Azije“, kazao je za „Vijesti“ Amfilohije, nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Sv. trojice.

Prema njegovim riječima, zato se ima utisak da iza toga što se sada dešava u stvari događa neka vrsta renesanse.

“Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana ‘Muslimanska braća’, Islamsku državu. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH… su znamenja o kojim treba dobro porazmisliti, ako želimo budućnost, da bude mudrija i pametnija i čovjeka dostojnija od naše prošlosti“, ocenio je on.

(Vijesti, Svetigora)

 

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …