Home / TEMA DANA / Mitropolit Amfilohije: Na Balkanu se ubrzano širi neootomanizam!

Mitropolit Amfilohije: Na Balkanu se ubrzano širi neootomanizam!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je trenutno na Balkanu na sceni neootomanizam, što se jasno može videti u odnosima među Muslimanima u Crnoj Gori, preko BIH, Kosova, Sandžaka, Makedonije, dela Bugarske.

amfilohije

Amfilohije međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, oko otvaranja verskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svetu uopšte, pišu Vijesti.

“Na prvi pogled se stiče utisak da je nezavisno jedno od drugog, međutim, treba posmatrati u kontekstu o kojem je govorio islamolog Darko Tanasković o neootomanizmu, koji se pojavljuje na Balkanu. To se vidi i u savremenoj politici, naročito Turske. Imate predsjednika Turske Erdogana koji kada dođe na Kosovo u Prizren, javno izjavi da je Kosovo Turska, a sa druge strane, isto tako navijanje za njega naših muslimana. Znate, Otomanska imperija nije bila mala država, već i te kako moćna, gospodarila je sudbinama Evrope i Azije“, kazao je za „Vijesti“ Amfilohije, nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Sv. trojice.

Prema njegovim riječima, zato se ima utisak da iza toga što se sada dešava u stvari događa neka vrsta renesanse.

“Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana ‘Muslimanska braća’, Islamsku državu. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH… su znamenja o kojim treba dobro porazmisliti, ako želimo budućnost, da bude mudrija i pametnija i čovjeka dostojnija od naše prošlosti“, ocenio je on.

(Vijesti, Svetigora)

 

Check Also

MEDVEDEV OBJASNIO RAZLOGE ZAŠTO JE MORAO DA ODE

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev objasnio je zašto je doneta odluka o ostavci vlade. On …