Home / U FOKUSU / DOGAĐAJ STOLEĆA: Sve je spremno – Evroazijski ekonomski savez startuje 1. januara 2015!

DOGAĐAJ STOLEĆA: Sve je spremno – Evroazijski ekonomski savez startuje 1. januara 2015!

U Minsku je održan poslednji samit Evroazijske ekonomske zajednice. Od 1. januara 2015. ona će prestati da postoji „zbog nastanka novog, naprednijeg oblika integracije – Evroazijskog ekonomskog saveza”.

Vladimir putin

Lideri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana potpisali su u petak u Minsku dokumenta o prestanku postojanja Evroazijske ekonomske zajednice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da „ništa od izuzetno bogatog nasleđa Evroazijske ekonomske zajednice ne treba da bude izgubljeno”.

Šef ruske države je saopštio da će glavna ekonomska pitanja biti preneta na Evroazijski ekonomski savez, takođe će biti predata i ovlašćenja suda Evroazijske ekonomske zajednice.

„Nastavlja se sprovođenje većeg dela sporazuma zaključenih u Evroazijskoj ekonomskoj zajednici” – naglasio je Putin.

On je istakao da će „ovlašćenja suda Evroazijske ekonomske zajednice biti predata sudu Evroazijskog ekonomskog saveza – njegovo sedište će se nalaziti u Minsku, pristupiće izvršavanju svojih obaveza 1. januara 2015. godine”.

Predsednik Rusije je precizirao da „prestaje sa radom i Parlamentarna skupština Evroazijske ekonomske zajednice.

„Sporazum o Evroazijskom ekonomskom savezu za sada ne predviđa formiranje slične strukture, ali nije isključeno da ćemo se još vratiti na tu temu” – rekao je Putin.

Po mišljenju ruskog lidera, za 14 godina postojanja Evroazijska ekonomska zajednica je „ostvarila mnoge uspehe, ispunila je najvažniju misiju – obezbedila je razvoj evroazijskih integracija, postavila temelje Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora Rusije, Belorusije i Kazahstana”.

„Uvedena su jedinstvena pravila rada na zajedničkom tržištu od preko 170 miliona ljudi i sa ukupnim ekonomski potencijalom od četiri odsto globalnog BDP” – dodao je on.

Rusija, Belorusija i Kazahstan prelaze na viši stepen integracije, ali će zajedničko tržište delovati po principima STO, rekao je ruski predsednik.

Po njegovim rečima, parlamenti tri zemlje su „sinhronizovano ratifikovali sporazum o Evroazijskom ekonomskom savezu – kao što je i dogovoreno, on će početi sa radom 1. januara 2015. godine”.

„To jest prelazimo na novi, viši stepen integracije, što će omogućiti da se efikasnije rešavaju zadaci modernizacije privreda naših zemalja i povećanja njihove konkurentnosti” – smatra Putin.

„Sprovodiće se usaglašena politika u ključnim industrijskim granama, energetici i poljoprivredi – istakao je on.

– Biće uklonjene barijere koje ograničavaju slobodu kretanja roba, usluga i radne snage”.

Istovremeno, posebno je naglasio ruski predsednik, „zajedničko evroazijsko tržište funkcionisaće po univerzalnim, transparentnim i jasnim pravilima, zasnovanim na normama i principima STO”.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …