Home / TEMA DANA / MOĆ RASTE U TIŠINI: Saudijski princ pustio na slobodu prebogate Arape, a zauzvrat dobio kompanije vredne MILIJARDE

MOĆ RASTE U TIŠINI: Saudijski princ pustio na slobodu prebogate Arape, a zauzvrat dobio kompanije vredne MILIJARDE

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman tiho je preuzeo izvršnu kontrolu nad nekoliko velikih saudijskih preduzeća, povezanih sa ljudima koje je držao u pritvoru u okviru akcije borbe protiv korupcije.

Vlada je preuzela kontrolu nad najvećom građevinskom kompanijom u zemlji – „Saudi Binladin Group“ (SBG), zatim nad najvećom privatnom medijskom kompanijom na Bliskom istoku „MBC Group“, kao i nad mnogim velikim investicionim korporacijama koje imaju deonice u velikim kompanijama kao što su „Tviter“ i „Mekdonalds“, piše „Biznis insajder“.

U januaru je vlada postavila petočlani komitet da nadgleda SBG-ov savetodavni odbor i da donosi izvršne odluke te kompanije.

U komitetu se nalaze dva člana porodice Bin Laden i tri pažljivo odabrana industrijska lidera, piše „Volstrit žurnal“.

SBG je u vlasništvu jedna od najbogatijih porodica u kraljevstvu; njen direktor Bakr bin Laden, inače brat Osame bin Ladena, bio je među ljudima koje je Salman u novembru priveo zajedno sa još nekoliko rođaka. Neki spekulišu da je Salmanovo postavljanje komiteta bio deo dogovora da bi Bin Laden bio pušten iz pritvora.

 Prošlog meseca saudijske vlasti planirale su da preuzmu vlasništvo nad velikim delom „MBC Group-a“ koji je u vlasništvu medijskog mogula Valida al Ibrahima, takođe privedenog u novembru.

Zvaničnici su naredili Al Ibrahimu da preda većinu vlasništva nad ovom kompanijom kako bi obezbedio svoje puštanje na slobodu, preneo je „Fajnenšel tajms“.

Ono što se najskorije desilo jeste da je saudijska administracija prigrabila moć da može da uloži veto na investicijske odluke koje donosi milijarder i najbogatiji čovek arapskog sveta princ Al Valid bin Talal, koji je takođe bio priveden u novembru.

Bin Talal je pušten na slobodu u januaru nakon postognutog dogovora, čiji mnogi detalji nisu objavljeni. On je ostao na čelu kompanije „Kingdom Holding“ koja ima deonice u „Tviteru“, „Mekdonaldsu“ i „Volt Dizni kompaniji“.

U zamenu za puštanje na slobodu, odluke o ulaganju vrednom 12,5 milijardi u svetske firme, sada su podložne sudu princa Mohameda bin Salmana.

Povećana moć 32-godišnjeg prestolonaslednika nad nekoliko velikih preduzeća dodatno potvrđuje njegovu sve veću konsolidaciju moći u kraljevstvu.

On je već izazvao potres u celom svetu ovim hapšenjima kojima je pokazao da niko nij iznad njegovog zakona.

Počeo je i da sprovodi ekonomske i socijalne reforme koje su deo njegovog plana „Vizija 2030“ koji bi trebalo da modernizuje konzervativnu državu.

Iako njegov otac ostaje, bar zvanično, šef države, mladi lider je učvrstio svoju moć i spoljnopolitičkim potezima kao što su pregovaranje oko nuklearne energije sa SAD i sastajanje sa britanskom kraljicom i prmijerkom sa kojom je govorio o investicijama.

A sada kada je saudijski prestolonaslednik preuzeo još veće velike uloge u infrastrukturnim planovima zemlje, medijskim mrežama i investicionim kompanijama, on je dodatno učvrstio svoju poziciju najmoćnijeg čoveka u Saudijskoj Arabiji.

Check Also

UDARNO! KORONA SE „VRATILA“ U KINU: NOVI EPICENTAR ZARAZE, MILIONI LJUDI U KARANTINU! OVO SE DEŠAVA..

Kina se poslednjih dana suočava sa porastom broja zaraženih virusom korona nakon višemesečnog zatišja tokom …