Home / IZA KULISA / JAPAN JE PRE SEDAM GODINA POGODILA NEVIĐENA KATASTROFA- SADA SU SPREMNI ZA ISTI SCENARIO (VIDEO)

JAPAN JE PRE SEDAM GODINA POGODILA NEVIĐENA KATASTROFA- SADA SU SPREMNI ZA ISTI SCENARIO (VIDEO)

Pre sedam godina cunamiji u Japanu odneli su u smrt skoro 20.000 ljudi. Džinovski talasi izazvani teškim zemljotresom u Tihom okeanu uništili su nuklearku u Fukušimi i prouzrokovali katastrofu ogromnih razmera.

Mnoge opštine na severozapadu Japana danas su bolje zaštićene. Podignut je zid visok 14 metara i dug 400 kilometara, koji je koštao deset milijardi evra.

– Izgleda kao zatvorski zid – komentarisao je jedan stanovnik u fazi izgradnje.

I u Fudaju, mestu od 3.000 stanovnika na severu glavnog japanskog ostrva Honšu, bilo je kritika. Tu već nekoliko decenija postoji zid. Stanovnici Fudaja su se još 60-tih godina XX veka žalili zbog visokih troškova i skrnavljenja prirode – sve dok se 11. marta 2011. nije dogodio cunami, kada im je zid spasao život.

– Bio je skup. Ali da nije bilo njega, ni Fudaja više ne bi bilo – izjavio je lovac na alge Satoši Kaneko neposredno nakon katastrofe.

Kritičari, međutim, smatraju da su planovi za reagovanje u slučaju opasnosti bitniji od zidova.

– Ne moramo da gradimo sve više zidove, već treba da se pobrinemo da u slučaju opasnosti svi budu evakuisani – kaže Cuneaki Iguči, bivši gradonačelnika gradića kod Sendaja.

Iguči je popravio zid, ali nije ga dograđivao kako bi bio viši. Umesto toga je na veštačkom uzvišenju iza zida posadio drvored.

Da drveće može da oslabi snagu mora pokazalo se i 2011, kada je drveće zadržalo brodiće koji su se otkačili pod naletom cunamija i velikom silnom izbačeni na obalu.

I biolozi izražavaju sumnju povodom betoniranja japanske obale. Oni ističu da su visoki zidovi nepremostiva barijera za životinje i biljke i da sprečavaju prirodno oticanje vode sa kopna u okean.

Pogledajte video:

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …