Home / IZA KULISA / IZA ZATVORENIH VRATA: SAUDIJSKA ARABIJA NAKON TIHOG SASTANKA SA AMERIČKIM MINISTROM POKREĆE NUKLEARNI PROGRAM

IZA ZATVORENIH VRATA: SAUDIJSKA ARABIJA NAKON TIHOG SASTANKA SA AMERIČKIM MINISTROM POKREĆE NUKLEARNI PROGRAM

Saudijska Arabija potvrdila je svoje planove za razvoj nuklearne energije po prvi put otkako je američko-saudijska delegacija razgovarala o tom projektu početkom ovog meseca.

Saudijsko Ministarstvo kulture i informisanja navelo je u saopštenju da će nova politika o nuklearnoj energiji osigurati da “sve nuklearne aktivnosti budu ograničene na mirnodopske svrhe, u okvirima definisanim međunarodnim zakonima, ugovorima i konvencijama”.

U saopštenju se dodaje da zemlja ostaje “posvećena principima transparentnosti u regulatorskim i operativnim aspektima te nuklearnoj bezbednosti i sigurnosnim standardima”.

Plan o razvoju nuklearne energije inicijalno je saudijska vlada odobrila u julu 2017, ali finalni detalji o broju predloženih elektrana ili globalnim partnerima nisu još otkriveni.

Ovo je prvi put da su saudijski zvaničnici priznali planove da unaprede svoj nuklearni program nakon sastanka sa američkim kolegama početkom marta.

– Američki ministar energetike Rik Peri vodio je delegaciju koja se susrela sa saudijskom u Londonu, gde je razgovarano o “civilnom nuklearnom programu” – rekao je portparol Ministarstva energetike.

Potencijalni dogovor mogao bi da podrazumeva postavljanje 16 reaktora tokom sledećih 25 godina, a troškovi bi mogli premašiti 80 miliona dolara.

Veliko pitanje na pregovaračkom stolu je bilo da li američko-saudijski dogovor zahteva Sporazum 123, koji obično služi kao preduslov za pregovore i osigurava da se zemlje slože na neproliferaciju nuklearnog oružja, ističe “Biznis insajder”.

Saudijska Arabija je prethodno odbila da potpuno eliminiše perspektivu bogaćenja uranijuma, navodeći sposobnost svog rivala Irana da obogaćuje uranijum.

Check Also

NAJVEĆA PLJAČKA VEKA- PRIVATIZOVANO 12 NAJVEĆIH SOVJETSKIH GIGANATA: KAKO SU 6 TAJKUNA OPLJAČKALI RUSIJU ZA 50 TRILIONA RUBALJA!

Sve ono što su pokolenja sovjetskih građana stvarala decenijama, jednim potezom su oteli novi ruski …