Home / TEMA DANA / NA IVICI SUKOBA: AMERIKANCI PODIGLI NUKLEARNE BOMBARDERE IZNAD KINESKIH OSTRVA- Peking spremio odgovor.. EVO ŠTA SE DEŠAVA.. (VIDEO)

NA IVICI SUKOBA: AMERIKANCI PODIGLI NUKLEARNE BOMBARDERE IZNAD KINESKIH OSTRVA- Peking spremio odgovor.. EVO ŠTA SE DEŠAVA.. (VIDEO)

Preletanje dva američka nuklearna bombardera “B-52 Stratofortres” u utorak blizu spornih kineskih ostrva u Južnom kineskom moru poslednji je potez Sjedinjenih Država u zategnutoj pat poziciji borbe za kontrolu nad ovim područjem.

Pentagon je saopštio da su bombarderi sposobni da nose nuklearne bojeve glave bili na obuci i da su leteli od američke baze na Guamu, preko spornih ostrva Spretli.

Preletanje je izazvalo prkosni odgovor kineske vojske.

– Peking neće uplašiti nijedan takozvani vojni brod ili letelica i mi ćemo samo još čvrće svih neophodnim merama braniti naš suverenitet i bezbednost, kako bi zaštitili mir i stabilnost u region Južnog kineskog mora – izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Kina je gradila veštačka ostrva da pojača svoje teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, izazivajući osude još pet susednih nacija sa istim težnjama. Ostrva su napravljena da stvore mrežu vojnih baza, dajući Pekingu efektivnu kontrolu nad područjem.

Preletanja američkih bombardera je još jedna u nizu akcija koje su SAD izvele pod maskom “slobode plovidbe”, kako bi položile pravo na upotrebu tog područja, što uključuje vodu bogatu ribom, ključne brodske linije i potencijalne prirodne izvore.

Kineska ostrva su, kako piše “Njuzvik” postepeno militarizovana otkako je počela izgradnja 2013. Iako Peking tvrdi da su njihove baze čisto defanzivne prirode, razmeštanje trupa, elektronske ratne opreme i projektila zabrinjavaju istočnoazijske i američke posmatrače.

Neke baze su opremljene pistama dugim 3.000 metara, hangarima za avione i pristaništima za ratne brodove.

Prošlog meseca su kineski nuklearni bombarderi “H-6K” sleteli na jedno od spornih ostrva, po prvi put, stavljajući time čitavu jugoistočnu Aziju na dohvat kineske flote. Bombarderi su sleteli na ostrvo u sklopu vežbe, odnosno “pripreme za bitku za Južno kinesko more”, kako je saopštila kineska vojska. Tokom vežbe, piloti su takođe simulirali udare na pomorske mete.

I Kina i SAD optužuju jedni druge da militarizacijom destabilizuju region. Uprkos protestima iz Pekinga, američki ministar odbrane Džejms Matis je rekao da će SAD nastaviti da sprovode svoje operacije i – ako je potrebno – da se “snažno takmiče”.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …