Home / TEMA DANA / NA POMOLU TEŽAK RAT: RUŠENJE RUSKOG GASOVODA BILO BI EVROPSKO EKONOMSKO SAMOUBISTVO

NA POMOLU TEŽAK RAT: RUŠENJE RUSKOG GASOVODA BILO BI EVROPSKO EKONOMSKO SAMOUBISTVO

Pokušaji Vašingtona da pritiscima na kompanije zaustave projekat gasovoda “Severni tok 2” definitivno će se srušiti.

Ovo za RT komentariše geopolitički ekspert dr. Pjer-Emanuel Toman, ukazujući koliko je za Evropsku uniju značajno snabdevanje ruskim prirodnim gasom.

“Što više SAD vrše pritisak na Evropljane, to postoji veći rizik da se Evropljani pokušaju odvojiti od SAD, a potom naprave bolji dogovor s Rusijom”, za RT analizira
Toman, koji je na čelu geopolitičkog istraživanja “Eurocontinenta”.

“Ne možemo zaustaviti uvoz ruskog gasa, jer to bi bilo ekonomsko samoubistvo. I Amerikanci imaju ograničen kapaciteta pritiska”, naglasio je ovaj analitičar.

Komentar je usledio kada je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel poslao pisma upozorenja nemačkim kompanijama. On ih je podsetio da su moguće sankcije za učestvovanje u izgradnji gasovoda “Severni tok 2”.

Pošto su ovo mediji objavili, američka ambasada je pojasnila da ta pisma nisu pretnja, već izjava američke politike.

Međutim, pojašnjenje nije sprečilo brojne nemačke političare da iskale svoj bes.

„Pitanje evropske energetske politike mora biti odlučeno u Evropi, a ne u SAD“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas.

“Čini se da američki ambasador ostavlja utisak da je potpredsjednik Vašingtonskog cara”, izjavio je visoki poslanik radikalne levičarske stranke Fabio De Masi, pozivajući Belu kuću da ukori Grenela.

“Američki ambasador koji koristi direktne pretnje prema nemačkim kompanijama je novo neprihvatljivo jačanje tona u transatlantskim odnosima, protiv čega bi Savezna vlada trebalo da protestuje”, rekao je nemački portparol za spoljnu politiku stranke CDU / CSU Jurgen Hardt.

Podsećamo, “Severni tok 2” je zajednički poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih velikih energetskih kompanija. U ovom trenutku završena je trećina gasovoda.

Cevovod, vrednosti 9,5 milijardi evra će, kako se predviđa, udvostručiti kapacitet ruskog izvoza gasa u Nemačku preko Baltičkog mora. Prve isporuke bi trebale da krenu krajem ova godine.

(Raša Tudej)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …