Home / TEMA DANA / SPREGA KRIMINALA I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U SRBIJI: NARKO DILERI IMAJU I SVOJE SUDIJE, TUŽIOCE, POLICAJCE

SPREGA KRIMINALA I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA U SRBIJI: NARKO DILERI IMAJU I SVOJE SUDIJE, TUŽIOCE, POLICAJCE

Ozbiljna spega postoji između kriminalaca i više desetina visokopozicioniranih državnih službenika, otrkila je višemesečna istraga, u sklopu koje su sprovedena masovna hapšenja ovog vikenda.

U sklopu ove antimafijaške akcije utvrđeno je da narko-karteli koji deluju na prostoru Srbije imaju svoje sudije, policajce, tužioce, ali i političare koje drže na platnim spiskovima, piše „Informer“.

Zato se, kako tvrde izvori lista, pripremaju hapšenja tih „mafijaških plaćenika“.

– Počela je najozbilljnija borba protiv organizovanog kriminala u kojoj niko neće biti pošteđen. Nemojte se iznenadititi kad vidite hapšenja ljudi koji su godinama pomagali narko-dilerima da se nekažnjeno provlače – objašnjava izvor ovog lista.

Posebno je, tvrdi, alarmantna situacija u pravosuđu.

– Predsednik Vučić izašao je sa podatkom da se skoro 60 odsto dilera droge na sudovima izvlače samo sa uslovnom kaznom. Treba li veći dokaz o korumpiranosti pojedinih sudija? Česte su situacije da se teški kriminalci nađu na slobodi zbog nekih navodno slučajnih proceduralnih propusta u policiji, tužilaštvu i sudstvu, kao npr. da ga saslušaju bez advokata, što nije dozvoljeno, te moraju da ga puste – navodi neimenovani izvor.

Bivši šef beogradske policije Marko Nikolić smatra da najavljeno pooštrenje kaznene politike može da donese određene rezultate, pogotovo ako se sudijama zabrani da ublažuju kazne ispod propisanog minimuma.

– Ključno u ovoj borbi je suzbijanje sprega organizovanog kriminala i državnih službenika. Dok je ta sprega jaka, kriminal će biti korak ispred države. Situacije da se u istrazi namerno prave propusti i sabotaže od strane polciije i tužilaštva nisu problem od juče, te smatram da će njegovo iskorenjivanje ići sporo i teško. No, ne sme se odustai -smatra Nicović.

Advokat Svetozar Vujačić za ovaj list je dodao da od svih zaposlednih u pravosuđu 60 odsto rade odgovorno i pošteno, dok ostali to ne čine u skladu sa zakonom.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …