Home / TEMA DANA / NA PRODAJU LECE, NAJVEĆI SRPSKI RUDNIK ZLATA I SREBRA: Uništio ga Farmakom, a kupuje firma iz Dubaija?

NA PRODAJU LECE, NAJVEĆI SRPSKI RUDNIK ZLATA I SREBRA: Uništio ga Farmakom, a kupuje firma iz Dubaija?

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

U rudniku srebra i zlata Lece u istoimenom selu u opštini Medveđa uveden je radni stečaj iz koga će kasnije ovaj rudni gigant biti ponuđen na prodaju, potvrđeno je Jugmedii.

„Rudnik i rudari rade i primaju plate, što je za nas najvažnije, a ostale procese vodi država“, kaže predsednik opštine Nebojša Arsić.

Ovaj rudnike je krajem marta 2015. godine zakupila kompanija Life Stone Capital iz Dubaija, najpre na 9 meseci, pa je zakup produžavan, a oko 400 rudara redovno su primali solidne plate, zbog kojih je prosečna neto zarada u ovoj siromašnoj opštini u maju mesecu ove godine iznosila čak 68.784 dinara.

Nije nemoguće, kako tvrde naši izvori, da se Life Stone Capital javi kao kupac Lece, rudnika sa najvećim količinama srebra i zlata u Srbiji, čiji je prvi kupac, posle 15 godina propadanja i nerada, bila firma „Farmakom“ iz Šapca.

Inače, kao razlog za stečaj u sudskom rešenju navodi se da Lece ide u stečaj zato što je 2011. godine Koncern Farmakom uzeo zajam (za sve svoje firme!!!), a dug je kao svoj pred Privrednim sudom priznao rudnik Lece.

Zajam A-40 miliona, zajam B-30 miliona evra. Obezbeđen vansudskom hipotekom. Zajmodavac je International Finance Corporation („IFC“), Pensylvania avenue 2121, N.W.Washington D.C.20433 USA .

(Kurir.rs/Jugmedia, M. Ivanović)

Check Also

NOGO: AKO VAS KRIMINALCI NAPADNU BAGEROM, ČEKIĆEM IMATE PRAVO DA IH UBIJETE! (VIDEO)

Političar Srđan Nogo najavio je da narod više neće dolaziti goloruk na proteste nakon što …