Home / TEMA DANA / NAJSKUPLJI VOJNI PROJEKAT U ISTORIJE BRITANIJE: Novo oružje osiguraće im nuklearnu nadmoć (VIDEO)

NAJSKUPLJI VOJNI PROJEKAT U ISTORIJE BRITANIJE: Novo oružje osiguraće im nuklearnu nadmoć (VIDEO)

rusija- podmornicaPočetkom ove nedelje Predstavnički dom britanskog parlamenta odobrio je zamenu sadašnje Vangard klase balističkih nuklearnih podmornica novom klasom, prikladno nazvanom Saksesor (naslednik).

Ta nova klasa odobrena je unutar budžeta za strateške programe Ujedinjenog Kraljevstva, koji se odnose na održavanje i unapređivanje nuklearnog programa Trident. U sklopu Tridenta se nalazi nuklearno oružje UK i podmornice koje nose balističke projektile s nuklearnim bojnim glavama.

Celokupan budžet za ove programe će do 2025. godine iznositi nešto manje od 44 milijarde funti (oko 58 milijardi dolara),. Što se tiče sredstava koje će se ukupno potrošiti na izgradnju podmornica iz Saksesor klase, predviđa se da je reč o iznosu od 31 milijarde funti (skoro 41 milijarda dolara), s još 10 milijardi za “nepredviđene troškove” pisao je BBC.

Prilikom rasprave o novom programu, kome se protivio šef laburista Džeremi Korbin (iako je većina njegovih poslanika glasala za), ministar obrane Majkl Felon je dao svoje razloge zašto je potrebno da se obnovi Trident.

“Nuklearno oružje je tu i neće nestati. Uloga vlade je da omogući našu obranu protiv takvog oružja”, rekao je Felon.

O samoj klasi Sasksesor je mnogo toga još uvek nepoznato. Gotovo sigurno će je graditi britanska multinacionalna komapnija BAE Sistems, zajedno s Rols Rojsom, a ukupno će biti izgrađene četiri podmornice (navodno su već i dobile imena – HMS Saksesor, HMS Serpent, HMS Sabre i HMS Šedov).

Izgradnja prve podmornice iz klase sigurno neće biti gotova pre polovine sledeće decenije, a podmornica bi trebalo da bude spremna do 2028. godine kada u penziju odlazi prva od podmornica iz sadašnje klase Vangard.

BAE Sistem inače gradi i britanske napadačke podmornice na nuklearni pogon iz klase Astute, od kojiih su dovršene tri, a tri se još grade. Jedna od podmorica iz te klase, HMS Embuš, nedavno se sudarila s trgovačkim brodom kod Gibraltara.

Osnovna uloga Saksesor klase biće u tome da služe kao svojevrsno nuklearno osiguranje u slučaju da neka država nuklearnim oružjem napadane Britanijuu. U toj, situaciji, te podmornice mogu u odmazdi da ispale Trident II D-5 balističke projektile (dometa većeg od 11.000 kilometara, a brzine i do 24 Mača) koji nose nuklearne bojne glave. Te projektile trenutno nose četiri podmornice klase Vangard.

Dok uopšte nema sumnje da će podmornica da koristi nuklearni reaktor kao sredstvo pogona, njene specifikacije nisu poznate javnosti. Pretpostavlja se da će biti znatno veća od klase Vangard (koja je duga 150 metara i teška 15 900 tona), a maksimalna brzina će sigurno biti veća od 25 čvorova (oko 50 km/h).

Trebalo bi da ima mogućnost maksimalnog zarona ispod dubine od 300 metara, a očekuje se i da će posada biti manja nego u klasi Vangard – do 104 osobe.

Najvažnije od svega, klasa Saksesor potencijalno će imati čak 24 cevi za lansiranje balističkih projektila, što je osam više nego kod sadašnje klase.

Inače, ranije ove godine i SAD je najavio izgradnju nove klase balističkih nuklearnih podmornica.

Pogledajte snimke:
 (Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …