Home / TEMA DANA / NAJVEĆA ZAVERA PROTIV RUSIJE IKADA: Trovanje dvostrukog špijuna u Britaniji je izmišljeno?

NAJVEĆA ZAVERA PROTIV RUSIJE IKADA: Trovanje dvostrukog špijuna u Britaniji je izmišljeno?

Kremlj sumnja da je slučaj „Skripalj“ fabrikovan zbog niza nelogičnosti. Najveća nepoznanica je to kako su agent i njegova ćerka živi ako su, kako Britanci kažu, otrovani najsmrtonosnijim nervnim agensom.

Trovanje bivšeg dvostrukog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegove ćerke Julije (33) u Britaniji je izmišljeno, sumnja zvanična Moskva. Kremlj navodi da je u tom slučaju suviše nelogičnosti, od kojih je najveća ta da su oboje živi iako su, kako Britanci tvrde, otrovani „najsmrtonosnijim nervnim agensom“.

Ruski mediji navode da ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi smatra ceo slučaj „Skripalj“ fabrikovanim zbog niza sumnjivih okolnosti iz kojih je jasno da Britanija nešto skriva.

– Ako su Skripaljovi otrovani, kako Britanci tvrde, najsmrtonosnijim nervnim agensom „novičok“, kako su onda i dalje živi? Kako su se policajac, koji je takođe bio zaražen jer je prvi došao na mesto incidenta, i Julija oporavili, a Sergej još nije? Koji su im protivotrov dali i kako su ga imali odmah, na mestu incidenta -samo su neka od pitanja koja bacaju senku na ceo slučaj.

Sumnju podstiče i to što ni posle mesec dana niko nije video Sergeja i Juliju Skripalj, niti su u medije procurele njihove slike iz bolnice, što se obično događa u svim drugim slučajevima. Takođe, ruskim predstavnicima iz ambasade u Londonu nije dozvoljeno da ih posete, iako su Skripalovi zvanično i dalje ruski državljani, a zabranjen je pristup i njihovim rođacima.

Prema navodima ruskog ministarstva spoljnih poslova, Britanija je odbila da prosledi Moskvi uzorke navodnog nervnog agensa, što samo još više ide u korist teoriji da ga nije ni bilo.

– Pomoću čega je Britanija utvrdila da je u pitanju baš nervni agens A-234, zvani „novičok“, i kako je došla do toga da je on potekao iz Rusije? Britanija na svojoj teritoriji takođe razvija hemijske otrove, među kojima iste i slične A-234 – tvrdi rusko ministarstvo.

Zvaničnici u Moskvi tvrde da je u ceo slučaj umešana i Francuska.

– Francuzi aktivno učestvuju u istrazi, o čemu niko nije obavešten. Oni uzimaju uzorke, rade analize i ko zna šta još – ističu nadležni u Rusiji.

Osim toga, ubrzo nakon navodnog trovanja Skripaljovih, dogodila se još jedna misterija – ubijen je ruski oligarh Nikolaj Gliškov, i to pod nerazjašnjenim okolnostima. Britanski istražitelji naveli su da je zadavljen, ali nasilnog ulaska u njegovu kuću u Londonu nije bilo. Do danas nisu otkriveni ni počinioci tog zločina.

Dodatno, u petak je britanska policija upala u ruski putnički avion „Aeroflota“, koji je sleteo na londonski aerodrom „Hitrou“ sa moskovskog „Šeremetjeva“. Putnici su izbačeni iz letelice, a britanska policija je zahtevala da i cela posada napusti avion zbog pretresa. Kapetan je odbio da izađe, budući da prema svim zakonima ima obavezu da prisustvuje pretresu da bi se uverio da niko neće podmetnuti nešto, ali su Britanci insistirali da i on ode. Nakon nekoliko sati, tek kad se na „Hitrou“ pojavio ruski konzul, policija je odobrila kapetanu da ostane u letelici tokom pretresa.

Ta dva slučaja – ubistvo Gliškova i nasilni pretres putničkog aviona, ruske vlasti povezuju sa britanskom zaverom koja je počela trovanjem Skripalovih.

– Provokacija u Salsberiju, ubistvo Gluškova i pretres ruskog aviona deo su istog lanca. Proučićemo ga pažljivo, ali jedan zaključak već može biti donet: Britanci se u ovoj situaciji ponašaju neverovatno neodgovorno – naveo je ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko.

On je istakao da je rusko ministarstvo spoljnih poslova poslalo 14 pitanja Britaniji u vezi sa slučajem „Skripalj“, na koja hitno traži odgovore. Takođe, podsetio je da je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će, ukoliko London nastavi sa nasilničkim ponašanjem, uvesti detaljne pretrese svakog britanskog aviona koji sleti na teritoriju Rusije. On je ponudio i da plati da rođak Skripalovih poseti otrovanog špijuna i njegovu ćerku u bolnici.

Inače, Sergej i Julija Skripal otrovani su 4. marta u Salsberiju. Nađeni su na klupi u centru grada, ona bez svesti, a on u polusvesnom stanju. Odmah su prevezeni u bolnicu, nakon čega ih niko nije video. U petak je javljeno da se Julija oporavila, ali da je njen otac još u teškom stanju.

Neka od ruskih pitanja u vezi sa Skripaljovima

– Zašto je ruskom konzulu zabranjen pristup ruskim državljanima, kojima je zdravlje ugroženo na britanskoj teritoriji?

– Koje tačno protivotrove i u kojem obliku su žrtve dobile?

– Kako su britanski doktori dobili te protivotrove na mestu incidenta?

– Po kojem osnovu je Francuska uključena u istragu incidenta u kojem su ruski državljani povređeni?

– Kakve veze Francuska ima sa incidentom koji uključuje dva ruska državljanina na teritoriji Britanije?

– Koji britanski zakoni dozvoljavaju uplitanje strane države u internu istragu?

– Na osnovu čega je utvrđeno da je supstanca korišćena u Salsberiju ruskog porekla?

– Da li je Britanija prekontrolisala uzorke hemijskog agensa za koji britanski predstavnici tvrde da je „novičok“?

– Da li se uzorci hemijskog agensa istog tipa kao „novičok“ ili neki slični tome razvijaju u Britaniji?
Britanija razmatra da pusti Ruse da vide Juliju
Britanska vlada razmatra zahtev Rusije da se njeni predstavnici sastanu sa ćerkom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja Julijom, koja se oporavila od trovanja.

– Razmatramo ruski zahtev u odnosu na međunarodno pravo. Vlada će uzeti u obzir i prava i želje Julije Skripal -navodi se u saopštenju Forin ofisa.

Ruski zvaničnici insistiraju da imaju pravo da se sastanu sa Julijom, koja je ruska državljanka i živela je u Moskvi. Ona je bila u poseti svom ocu u Salsberiju, kad je otrovana zajedno sa njim.

Check Also

Pometnja na zapadu: Putin ima svoje TAJNO ORUŽJE u samom srcu NATO pakta!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan učinio je svojevrsnu uslugu Vladimiru Putinu, preteći da će blokirati …