Home / TEMA DANA / NATO EKSPERTI: Ako Vojska Srbije krene u vraćanje Kosova, KFOR to ne može da spreči! LAZANSKI: Možemo da osvojimo sever Kosova za 60 minuta! EVO I KAKO..

NATO EKSPERTI: Ako Vojska Srbije krene u vraćanje Kosova, KFOR to ne može da spreči! LAZANSKI: Možemo da osvojimo sever Kosova za 60 minuta! EVO I KAKO..

Specijalno obučene jedinice Vojske Srbije mogu u roku 48 sati da zauzmu sever Kosova, ali i druge većinski srpske sredine u pokrajini.

Ova procena navodi se u strogo poverljivom dopisu koji su NATO stratezi protekle nedelje uputili najvažnijim političarima u zemljama članicama pakta.

KFOR nemoćan

NATO eksperti u tajnom izveštaju navode da Srbija ima detaljno razrađen plan delovanja u slučaju eventualnog pokušaja Albanaca da nasilno preuzmu kontrolu nad severom. Taj plan se, navodno, zove „Odlučni odgovor“ i predviđa da Vojska Srbije u brzoj operaciji tipa „blickrig“ u roku od najviše nekoliko sati zauzme sever pokrajine i tenkovima i oklopnim borbenim vozilima izađe na Ibar, odnosno na most koji deli severnu od južne Kosovske Mitrovice.

– Dalji tok akcije Vojske Srbije zavisio bi od procene ugroženosti srpskog stanovništva u južnom delu Kosova. Srpski oficiri procenjuju da bi njihovoj vojsci, uz neznatne gubitke, trebalo najviše 48 sati da pod kontrolu stave sve sredine u kojima žive Srbi. I naša je procena da bi se to desilo. KFOR danas nema dovoljno resursa da spreči ovakvu eventualnu ofanzivu – navodi se u dopisu koji je dostavljen jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu.

U izveštaju se posebno naglašava da bi Srbija, uz vojnu i diplomatsku pomoć Rusije, mogla i dugoročno da zadrži novostečene pozicije na Kosovu.

– U tom slučaju, nastala bi nova realnost na terenu, koju ne bi bilo nimalo lako promeniti. Srbiju ne bismo mogli otvoreno i frontalno da napadnemo kao 1999. godine, a veliko je pitanje koliko bi bio efikasan i delotvoran otpor Albanaca na Kosovu. Tako bismo došli u poziciju u kojoj bi Srbija nametala uslove i bila u prilici da ponovo otvori pitanje statusa Kosova – navodi se u ovoj NATO proceni.

Miroslav Lazanski smatra da vojska može i mnogo brže da završi ovu vojnu operaciju.

– Možemo da uzmemo sever Kosova i za 60 minuta! Naravno, ako postoji politička volja i odluka. Nadam se da vrh države i armije razmišljaju o eventualnoj situaciji da Priština pokuša reprizu pogroma iz 2004. godine. Tada je to bila tragedija, drugi put bi bila farsa. Treći put Albanaca na Kosovu više ne bi bilo. Zapravo, smešno je i porediti Vojsku Srbije sa nekakvim snagama Kosova. Naše interventne snage i Četvrta brigada kopnene vojske dovoljne su za sever Kosova – podvlači Lazanski.

(Informer)

Check Also

ŠOKANTNE TVRDNJE KRIMINOLOGA: VLAST UBACILA NAVIJAČE DA IZAZOVU INCIDENTE, KAKO BI UGUŠILA PROTESTE IZNUTRA

Cilj vlasti je da izazove incidente da bi mogla da okrivi organizatore za nasilje i …