Home / TEMA DANA / NATO U STRAHU: Stoltenberg traži razgovor sa Rusijom ne bi li se izbegla predstojeća nesreća u Siriji!

NATO U STRAHU: Stoltenberg traži razgovor sa Rusijom ne bi li se izbegla predstojeća nesreća u Siriji!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je spreman da sa Rusijom razgovara o Siriji i ukazao na neophodnost koordinacije da bi se izbegao bilo kakav „incident ili nesreća“ između ruskih snaga i snaga predvođenih SAD, koje se bore protiv Islamske države.

stoltenberg

Stoltenberg je rekao da je „još rano da bi se utvrdilo“ kakvi su planovi Rusije u Siriji, ali je naveo da je Moskva u toj zemlji povećala vojnu prisutnost.

– Naravno, neophodno je obezbediti da ne dođe do nekog incidenta ili nesreće – kazao je Stoltenberg, ističući da je neophodno i obezbediti da rusko prisustvo ne ugrozi napore koalicije u borbi protiv Islamske države.

Stoltenberg je u intervjuu Rojtersu, uoči 70. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, pozvao Rusiju da „preuzme konstruktivnu ulogu u borbi protiv Islamske države“.

Generalni sekretar Alijanse je poručio da podržavanje sirijskog predsednika Bašara Asada „ne predstavlja konstruktivan doprinost za iznalaženje rešenja“.

Komentarišući što su francuske vazduhoplovne snage po prvi put izvršile vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji, Stoltenberg je kazao da „pozdrvalja napore svih saveznika NATO u borbi protiv Islamske države“.

Stoltenberg je rekao da je ohrabrujuće što se prekid vatre uglavnom poštuje na istoku Ukrajine, ali je naveo da je „veoma oprezan po pitanju spekulacija o mogućim vezama Ukrajine i ruskog prisustva u Siriji“.

(Pravda)

 

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …