Home / TEMA DANA / NATO ZAPOČEO OPERACIJU „MUNJEVITI ODGOVOR“ U HRVATSKOJ! UČESTVUJE „VOJSKA KOSOVA“ I JOŠ 14 ARMIJA!

NATO ZAPOČEO OPERACIJU „MUNJEVITI ODGOVOR“ U HRVATSKOJ! UČESTVUJE „VOJSKA KOSOVA“ I JOŠ 14 ARMIJA!

Dok su Vojska i MUP Srbije na paradi u Nišu pod nazivom „Odbrana slobode“ prikazivali svoju sposobnost da odbrane Srbiju, potpuno nezapaženo kod nas je prošla vest da je u našem komšiluku danas započela velika NATO vojna vežba koje se održava u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji pod imenom: „Munjeviti odgovor 19″, a koja će trajati narednih mesec dana, i kojom će se komandovati iz američke Komande kopnenih snaga za Evropu iz Visbadena.

U ovoj vojnoj vežbi učestovaće 5.250 vojnika iz Hrvatske Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke i po prvi put vojska takozvanog Kosova. Za ovu operaciju NATO je angažovao 60 borbenih i transportnih aviona, 30 helikoptera i 800 raznih borbenih i neborbenih vozila

Samo da podsetimo radi poređenja na današnjoj paradi “ Odbrana slobode“ Vojska Srbije angažovala je sama 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica.

– Vojna vežba „Munjeviti odgovor 19“ održava se od 10. maja od 6. juna na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju i u kasarni „Josip Jović“ na Udbini, i na području Slovenije i Mađarske. Hrvatskoj je po prvi put dodeljena komanda nad multinacionalnim bataljonom. Cilj vojne vežbe biće provera ideje „NATO bez granice“ brzo prebacivanje snaga iz jedne u drugu članicu bez komplikovane birokratske procedure – kaže izvor.

Vojne snage članica koje učestvuju na vežbi dolaziće u Hrvatsku kopnenim i pomorskim putem, tako Makedonci dolaze preko Srbije i Bajakova, Litvanci, Slovenci i ostali preko Brežica, dok će jedino albanska vojska i vojska takozvane države Kosovo doći morskim putem. Za njih je Hrvatska, kako se saznaje, stavila na raspolaganje dva desantna broda minopolagača klase Cetina koji će iz luke Drač do Zadra prevesti albansku i „kosovsku vojsku“ sa tehnikom.

Kako se saznaje od dobro obaveštenog izvora, Priština je na ovu NATO vojnu vežbu poslala jedan pešadijski vod i jedan tim deminera sa pratećim vozilima i logistikom, koji će se naredne nedelje iskrcati u Zadru, a zatim vojnim vozilima posle kraćeg odmora sa ostalim članicama NATO prebaciti u Mađarsku, pa nazad u Hrvatsku.

Takođe u Hrvatsku dolaze i delovi američke 173, padobranske brigade poznatiji kao „eksperti za Irak“, kao i po tri bataljona francuskih i britanskih padobranca, gde se za pet dana očekuje priv masovni padobranski desant, gde će hrvatske snage u zamišljenom scenariju napada na članicu NATO imati zadatak odbrane zone doskoka.

– Osim toga, paralelno sa ovom u Hrvatskoj se očekuju još dve velike vežbe – jedna u Sloveniji gde američka vojska po prvi put na prostoru nekadašnje Jugoslavije raspoređuje bateriju protivraketnog sistema „Patriot“, a u zoni Piranskog zaliva održava se vežba „Astral Najt“ gde će biti simuliran pomorski desant. Posle završetka „Munjeviti odgovor 19″ juna ove godine započinje vežba “ Svift Rispons“ gde se padobrancima iz Francuske i Britanije pridružuju Rumuni i Bugari.

(Alo)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …