Home / TEMA DANA / JEZIVO UPOZORENjE RHMZ: SVE ŠTO IMATE ZAVRŠITE U SUBOTU, POTOP I NEZAPAMĆENO NEVREME KREĆE OD NEDELjE!

JEZIVO UPOZORENjE RHMZ: SVE ŠTO IMATE ZAVRŠITE U SUBOTU, POTOP I NEZAPAMĆENO NEVREME KREĆE OD NEDELjE!

Pripremite se

Prvog dana vikenda konačno ćemo imati lepo i pretežno sunčano vreme sa temperaturom do 25 stepeni, ali ono što sledi već od nedelje neće vam se dopasti – meterolozi najavljuju obilne padavine, a izdali su i upozorenje na izlivanje pojedinih reka u Srbiji.

Na to su meterolozi i hidrolozi već upozoravali početkom ove nedelje, a tim povodom već Je zasedao Štab za vanrendne situacije, kako bi spremno dočekali eventualne poplave, koje su sada već izvesne na pojedinim rekama u našoj zemlji.

Sve što imate završite u subotu

– U Srbiji se sutra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, na istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura biće od 5 do 11 stepeni, a najviša dnevna od 21 do 25. I u Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, duvaće slab, severozapadni vetar, a jutarnja temperatura će biti oko 11 stepeni, a najviša dnevna oko 24 stepena – saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Ali čim se završi subota, sledi nam ponovo period sa kišom i pljuskovima. Tako će nedelja biti kišovita, mada topla, ali će zato u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području cele Srbije doći do pada tembereture i obilnih padavina.

Kako najavljuju u RHMZ, ukupna količina padavina od ponedeljka u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i više od 80 mm i to uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Kiša i u nedelju i pad temperature

– Početak padavina predviđen je za nedelju prepodne, a do večeri će se proširiti na ostale krajeve zemlje. U ponedeljak i utorak padavine će se dodatno intezivirati, tako da će njihova ukupna količina za celo područje biti od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, a u zapadnim krajevima i do 80 – objašnjavaju u RHMZ.

Takođe, dodaju, ponedeljak i utorak će biti najhladniji dani u nedelji, kada će maksimalna dnevna temeperatura biti do 15 stepeni.

– Od srede, količina padavina će se znatno smanjiti, ali kiša će padati sve do četvrtka. Od petka nas očekuje stabilizacija vremena, kada će doći do razvedravanja i porasta temperature, a tek u sledeću subotu ponovo će biti pretežno sunčano – kažu iz RHMZ-a.

Porast nivoa reka

Ali, od ponedeljka, pa sve do četvrkta, 16. maja, na obilne padavine reagovaće i reke širom zemlje, pa je tim povodom RHMZ izdao upozorenje.

– Porasti vodostaja se mogu očekivati na Kolubari, Jadaru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Senici, Resavi, kao i na gornjim tokovi Južnje i Zapadne Morave sa pritokama. Od 13. do 16. maja očekuju se umereni porasti vodostaja i sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa vode – kažu u RHMZ, ali naglašavaju da je “situacija pod kontrolom”.

Check Also

UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA LEGALNA

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da …