Home / TEMA DANA / JEZIVO UPOZORENjE RHMZ: SVE ŠTO IMATE ZAVRŠITE U SUBOTU, POTOP I NEZAPAMĆENO NEVREME KREĆE OD NEDELjE!

JEZIVO UPOZORENjE RHMZ: SVE ŠTO IMATE ZAVRŠITE U SUBOTU, POTOP I NEZAPAMĆENO NEVREME KREĆE OD NEDELjE!

Pripremite se

Prvog dana vikenda konačno ćemo imati lepo i pretežno sunčano vreme sa temperaturom do 25 stepeni, ali ono što sledi već od nedelje neće vam se dopasti – meterolozi najavljuju obilne padavine, a izdali su i upozorenje na izlivanje pojedinih reka u Srbiji.

Na to su meterolozi i hidrolozi već upozoravali početkom ove nedelje, a tim povodom već Je zasedao Štab za vanrendne situacije, kako bi spremno dočekali eventualne poplave, koje su sada već izvesne na pojedinim rekama u našoj zemlji.

Sve što imate završite u subotu

– U Srbiji se sutra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, na istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura biće od 5 do 11 stepeni, a najviša dnevna od 21 do 25. I u Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, duvaće slab, severozapadni vetar, a jutarnja temperatura će biti oko 11 stepeni, a najviša dnevna oko 24 stepena – saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Ali čim se završi subota, sledi nam ponovo period sa kišom i pljuskovima. Tako će nedelja biti kišovita, mada topla, ali će zato u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području cele Srbije doći do pada tembereture i obilnih padavina.

Kako najavljuju u RHMZ, ukupna količina padavina od ponedeljka u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i više od 80 mm i to uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Kiša i u nedelju i pad temperature

– Početak padavina predviđen je za nedelju prepodne, a do večeri će se proširiti na ostale krajeve zemlje. U ponedeljak i utorak padavine će se dodatno intezivirati, tako da će njihova ukupna količina za celo područje biti od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, a u zapadnim krajevima i do 80 – objašnjavaju u RHMZ.

Takođe, dodaju, ponedeljak i utorak će biti najhladniji dani u nedelji, kada će maksimalna dnevna temeperatura biti do 15 stepeni.

– Od srede, količina padavina će se znatno smanjiti, ali kiša će padati sve do četvrtka. Od petka nas očekuje stabilizacija vremena, kada će doći do razvedravanja i porasta temperature, a tek u sledeću subotu ponovo će biti pretežno sunčano – kažu iz RHMZ-a.

Porast nivoa reka

Ali, od ponedeljka, pa sve do četvrkta, 16. maja, na obilne padavine reagovaće i reke širom zemlje, pa je tim povodom RHMZ izdao upozorenje.

– Porasti vodostaja se mogu očekivati na Kolubari, Jadaru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Senici, Resavi, kao i na gornjim tokovi Južnje i Zapadne Morave sa pritokama. Od 13. do 16. maja očekuju se umereni porasti vodostaja i sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa vode – kažu u RHMZ, ali naglašavaju da je “situacija pod kontrolom”.

Check Also

UDARNO! MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU UVEO KOVID PROPUSNICE- SLEDEĆE SVE PRODAVNICE A NAROČITO PREHRAMBENE?!

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove …