Home / TEMA DANA / NEMAČKA UVODI AMERICI KONTRASANKCIJE: „MAKRON JE U PRAVU, NATO SE RASPADA..“ OVO SE DEŠAVA..

NEMAČKA UVODI AMERICI KONTRASANKCIJE: „MAKRON JE U PRAVU, NATO SE RASPADA..“ OVO SE DEŠAVA..

Evropi nije potreban američki tečni gas, a EU i Nemačka trebalo bi da uvedu kontrasankcije ukoliko Vašington sprovede obećane mere protiv kompanija koje učestvuju u projektu „Severni tok 2“, rekao je poslanik Bundestaga Aleksandar Noj.

„Pozivamo na uvođenje kontrasankcija Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, potrebno je dobro razmisliti kako bi mogle da izgledaju te kontrasankcije, ali ukoliko SAD uvedu sankcije nemačkim ili švajcarskim kompanijama, koje učestvuju u postavljanju cevi preko Baltičkog mora, onda su EU i Nemačka dužne da uvedu odgovarajuće kontrasankcije koje utiču na uvoz ili proizvode iz SAD“, istakao je poslanik.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod bi trebao da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Danska je prošle nedelje izdala dozvolu za polaganje cevi gasovoda jugoistočno od Bornholma u Baltičkom moru. Ranije je projekat bio dogovoren sa Nemačkom, Švedskom i Finskom.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je to politički projekat.

“Makron je u pravu, NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku”

Nemački parlamentarac saglasio se sa izjavom predsednika Makrona o krizi NATO saveza, dodavši da je raspad tog pakta za njega dobrodošao.

“Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Turskom, kopaju grob NATO savezu, usled toga što ga eksploatišu isključivo u svoju korist”, rekao je predstavnik Leve stranke Aleksander Noj.

„Do skoro, Amerika je težila isključivo ka ostvarenju njihovih interesa, uključujući ono što su radili kroz NATO, a već nekoliko godina svedoci smo da Turska prati taj trend. NATO se raspada i to dočekujem širom raširenih ruku“, dodao je Noj.

Nojova izjava usledila je skoro nedelju dana nakn što je predsednik Francuske Emanuel Makron proglasio moždanu smrt NATO saveza, aludirajući na nepredvidljivost i nemogućnost oslanjana na SAD, dok je na mestu predsednika Donald Tramp, navodi Sputnjik Internešnel.

Međutim, Makronova izjava naišla je na kritiku nemačke kancelarke Angele Merkel i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji su kritikovali predsednika Francuske zbog upotrebe drastičnih reči. Ujedno su istakli da NATO treba da ostane glavni stub garancije nemačke sigurnosti.

Uprkos tome, izjava francuskog predsednika ponovo je pokrenula talas započet prošle godine kada su Makron i Merkelova istakli značaj postojanja evropske vojske nezavisne od SAD i NATO pakta, kako bi bila sposobna da sama sebe brani.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …