Home / TEMA DANA / NEMAČKA VLADA PRED KONAČNIM NOKAUTOM…

NEMAČKA VLADA PRED KONAČNIM NOKAUTOM…

Nemačka velika koalicija posrće i na putu je da potpuno propadne, dok Zeleni beleže pozitivan trend.

Unija (CDU/CSU) i Socijaldemokratska partija (SPD) zajedno imaju samo 40 odsto glasova, pokazuje anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja „Insa“.

Od anketiranih osoba u ponedeljak (posle ostavke Andree Nales) samo 26 odsto glasalo bi za Hišćansko-demokratsku uniju, odnosno Hrišćansko-socijalnu uniju, a 14 odsto za SPD, što znači da su dve koalicione partije izgubile 1,5 odsto procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.

 Nasuprot tome, Zeleni su veliki pobednici. Oni su u istom periodu osvojili šest dodatnih procentnih poena i trenutno beleže 25 odsto glasova. Prema tome, zaostaju za Unijom za samo jedan procenat.

Osim toga, 42 odsto anketiranih smatra da bi Zeleni na sledećim izborima za Bundestag trebalo da predlože kandidata za kancelara, dok je 34 odsto upitah protiv toga.

U takvim okolnostima nije nimalo čudno što Zeleni, u slučaju da velika koalicija zaista propadne, priželjkuju raspisivanje novih izbora.

U međuvremenu, Unija i SPD „ližu rane“, piše nemački „Bild“.

Andrea Nales napušta i funkciju predsednika poslaničkog kluba.

Njen privremeni naslednik biće stručnjak za spoljnu politiku Rolf Micenih (59). Dosadašnji zamenik predsednika poslaničkog kluba stranke, kao i Nalesova, pripada levom krilu partije.

U SPD i dalje kuju planove za budućnost. Potpredsednici partije Malu Drajer, Manuela Švezig i Torsten Šefer-Gimbel nadležni su u prelaznom procesu, ali je sve troje odbacilo mogućnost da tu funkciju preuzmu i posle prelaznog perioda.

Sve glasniji su pozivi da se na čelu partije nađe tim od dva člana.

– Diskutovaćemo o tome da li da to bude tim od dve osobe – izjavio je vicekancelar Olaf Šolc za mrežu ZDF. Sa njime se slažu i Malu Drajer i Lars Klingbajl, generalni sekretar SPD.

A kakva je situacija u Uniji?

Unija, barem u javnosti, polaže sve karte na nastavak velike koalicije.

Preveliki je strah da bi u slučaju raspisivanja izbora i oni, pored SPD, bili najveći gubitnici. Ukoliko se aktuelne ankete potvrde, to bi značilo da bi predstavnik Zelenih seo u kancelarsku fotelju.

Iako spolja nastupaju uglavnom kao istomišljenici, zajedništvo se polako kruni. Premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet izjavio je u ponedeljak da su šanse za opstanak velike koalicije ograničene.

– Mislim da će opstati do jeseni, a da li će preživeti do Božića – to niko ne može da kaže – rekao je Lašet.

Check Also

NOGO ZATRESAO JAVNOST: SNIMAK IZ SATA VELjE NEVOLjE ĆE SRUŠITI VUČIĆA! (VIDEO)

Aleksandar Vučić se nalazio s Veljom Nevoljom u stanu svoje ljubavnice – voditeljke Katarine Šišmanović, …