Home / AKTUELNO / PREDVIĐANJE O STRAŠNOM SCENARIJU KOJE ČEKA SRBIJU- VEĆ POČELO: BEOGRAĐANI ZBOG BIZARNE TVOREVINE NA NEBU OSTALI U ŠOKU (FOTO)

PREDVIĐANJE O STRAŠNOM SCENARIJU KOJE ČEKA SRBIJU- VEĆ POČELO: BEOGRAĐANI ZBOG BIZARNE TVOREVINE NA NEBU OSTALI U ŠOKU (FOTO)

Neobična pojava na nebu pod imenom pijavica, nalik na tornado preplašila je juče stanovnike Beograda, budući da ovakve tvorevine nisu česta pojava na nebu iznad naše zemlje.

Beograđani su ostali zaprapašćeni kada su u Surčinu u blizini aerodroma videli tamnosivi oblak koji podeća na jedan od najstrašnijih vazdušnih vrtloga koji nosi sve pred sobom, na tornado.

Iako ovakve nebeske tvorevine ni malo nisu karakteristične za područje naše zemlje mnogi su se zapitali da li su klimatske promene dovele do toga da i naša zemlja bude izložena tornadu.

No ipak, vesti nisu tako strašne budući da su se povodom ove nesvakidašnje situacije nad Srbijom oglasile i stručne službe koje ističu da nema razloga za brigu.

– Današnji funnel cloud (tromba u nastajanju) na aerodromu Surčin, pre 2-3 sata – napisasno je na društvenoj mreži Fejsbuk na profilu Vojvodina Meteo.

Situaciju su smirivali i meteorolozi tvrdeći da ova pojva ne nosi opasnost i da neće uticati na vremenske prilike.

– U pitanju samo levkasti oblak, koji nije dodirnuo zemlju. Levkasti oblak formirao se jugozapadno od Beograda, te je bio vidljiv sa Novog Beograda. Forma se raspala negde iznad Srema, tako da ova pojava neće uticati na vreme – rekao je ovom prilikom za „Blic“ meteorolog Đorđe Đurić.

Šta je to protutnjelo srpskim nebom?

Tromba ili pijavica je vrsta slabih tornada koji nastaju na sličan način kao i veliki oblici. Predstavljaju jak vazdušni vrtlog u obliku surle ili levka, a tokom svog delovanja vetar spušta se do donjih delova oblaka do tala.

Kondenzovanje vodene pare iz vazduha može da formira rotirajući oblak u obliku levka koji nema veze sa jakim vetrovima. Međutim, ako dođe u kontakt sa zemljom, može da se dogodi da preraste u tornado, s tim što to ovaj put nije slučaj, podvlače meteorolozi.

NAJBOLjI SVETSKI METEOROLOG PROGNOZIRA ZA SRBIJU STRAŠAN SCENARIO- STIŽE TORNADO KOJI SA SOBOM NOSI NAJGORE UŽASE!

Danas se ovakav oblik vazdušnih vrtloga sve češće javlja iznad mesta gde se nikada nije pojavljivao što je slučaj i sa našom teritorijom, ali i okolnim zemljama. Potpuni izuzetak bio je monemenat kada je u Rumuniji pijavica pogodila područje okruga Drajna, nakon čega je povređeno 39 putnika autobusa koji je oštetila pijavica.

Check Also

KOMPANIJA PREKO NOĆI NAPUSTILA SRBIJU: NA ULICI OSTAVILI 1.200 RADNIKA, A FIRMA JE DOBILA OGROMNE SUBVENCIJE

Kompanija Geox obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja …