Home / TEMA DANA / NEMAČKI MEDIJI: Brisel uvodi sankcije Makedoniji!?

NEMAČKI MEDIJI: Brisel uvodi sankcije Makedoniji!?

Četiri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija još nema vladu, predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je mandat istekao jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše, što bi moglo da dovede do sankcionisanja pojedinih političara, pre svega predsednika Đorđa Ivanova i funkcionera VMRO-DPMNE.

Makedonija- Policija-Demonstranti

Konstitutivna sednica makedonskog parlamenta ulazi u četvrtu nedelju zasedanja na kojem bi trebalo da se izabere predsednik i Komisija za izbor i imenovanja.

Makedonski predsednik Ivanov i dalje odbija da mandat za formiranje vlade dodeli lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku dve albanske partije – DUI i Besa, a glavni kamen spoticanja je tzv. tiranska platforma, koja bi Albancima trebalo da obezbedi veća prava uključujući i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika.

Dve najuticajnije partije, vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM, za sve to vreme čvrsto stoje na svojim stanovištima i dok se VMRO zalaže za ponavljanje vanrednih izbora, Zaev očekuje mirnu predaju vlasti.

Skoplje su proteklih meseci pohodili evropski zvaničnici, među kojima evropski komesar Johanes Han, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a prošle sedmice i Karl Bilt, s namerom da pomognu rešavanje aktuelne situacije i zahtevajući istovremeno od Ivanova da preispita svoju odluku o davanju mandata Zaevu i poštovanju parlamentarne većine.

Kako nema ni nagoveštaja da bi se u skorije vreme na makedonskoj političkoj sceni nešto moglo promeniti, mediji pišu da Evropska unija razmišlja o uvođenju određenih sankcija tako što će zabraniti putovanja i blokrati račune vodećim makedonskim političarima.

Blokada i sankcije

Nemački Špigl, naime, piše da je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila Gruevskog da prekine blokadu institucija.

Ovaj nemački dnevnik navodi da, iako o tome zvanično još nije razgovarano, Brisel je verovatno veoma blizu odluke o uvođenju sankcija Skoplju.

Merkel je, podseća se, na kongresu Evropske narodne partije na Malti upozorila Gruevskog da prestane sa blokiranjem formiranja nove vlade, piše list i dodaje da su planirane dve vrste sankcija protiv Makedonije, ukoliko se u međuvremenu nešto bitno ne promeni.

Reč je o zabrani putovanja i blokadi računa pojedinih makedonskih političara, a razmisliće se, kako se navodi, i obustavljanju sredstava iz predpristupne pomoći, koju Makedonija prima u okviru priprema za članstvo u EU.

Takav nagoveštaj dao je prošle sedmice i američki Stejt department, koji je otvoreno zapretio sankcijama protiv makedonskih političara koji blokiraju demokratski proces u zemlji.

Vašington je proučio da će takve mere biti usklađene sa evropskim partnerima.

– Mi ćemo raditi sa našim evropskim partnerima da podstakne makedonske političare da prekinu opstrukciju, uključujući i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke – saopštio je Stejt department.

Ta poruka direktno je bila upućena direktno predsedniku Ivanovu i VMRO-DPMNE.

– Političari koji pokušavaju da blokiraju formiranje vlade devalviraju vladavinu prava, ugrožavaju demokratski proces i stabilnost u Makedoniji i regionu – takođe je navedeno u saopštenju Stejt departmenta.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …