Home / TEMA DANA / NEMAČKI MINISTAR UPOZORIO: SPREMA SE MASOVNO SIROMAŠTVO I NEZAPOSLENOST!

NEMAČKI MINISTAR UPOZORIO: SPREMA SE MASOVNO SIROMAŠTVO I NEZAPOSLENOST!

Nemačka je upozorila da bi momentalnim bojkotom isporuke ruskog gasa i nafte mogla naštetiti sopstvenom stanovništvu više nego Vladimiru Putinu, donoseći masovnu nezaposlenost i siromaštvo, prenosi britanski Gardijan

„Ako odmah prebacimo prekidač, doći će do nestašica snabdevanja, čak i do prekida snabdevanja u Nemačkoj“, rekao je ministar ekonomije i energetike Robert Habek za javni servis ARD u nedelju, dok najveća evropska privreda intenzivno traži da diverzifikuje svoje snabdevanje energijom u srednjem roku.

Habek je predvideo „masovnu nezaposlenost, siromaštvo, ljude koji ne mogu da greju svoje domove, ljude koji ostanu bez benzina“ ako njegova zemlja prestane da koristi rusku naftu i gas.

Malo drugih zapadnih ekonomija zavisi od ruske energije kao Nemačka: 55% prirodnog gasa, 52% uglja i 34% mineralnog ulja koje se koristi u zemlji dolazi iz Rusije, za koju plaća stotine miliona evra dnevno.

Habek je rekao da njegova vlada naporno radi kako bi obezbedila da Nemačka bude u poziciji da se odrekne ruskog uglja do leta i da postepeno izbaci rusku naftu do kraja godine, ali da bi momentalna zabrana ruskog gasa mogla da ga ostavi.

„Sa ugljem, naftom, pa čak i gasom, mi smo korak po korak u procesu osamostaljivanja“, rekao je političar Zelenih. „Ali ne možemo to da uradimo u trenutku. To je gorko i nije moralno priznati, ali mi to još ne možemo da uradimo.“

SAD, koje su uvezle oko 8% svojih potreba za sirovom naftom iz Rusije 2021. godine, prošle nedelje su objavile zabranu ruske nafte, dok je Velika Britanija najavila da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …