Home / TEMA DANA / BERLIN SE SPREMA ZA VELIKI RAT! NEMCI NOSE U SKLONIŠTA PRVU POMOĆ, LEKOVE, VODU, HRANU- PANIKA I U DRUGIM DRŽAVAMA EVROPE!

BERLIN SE SPREMA ZA VELIKI RAT! NEMCI NOSE U SKLONIŠTA PRVU POMOĆ, LEKOVE, VODU, HRANU- PANIKA I U DRUGIM DRŽAVAMA EVROPE!

Širom Evrope vlada haos zbog posledica sankcija koje je EU uvela Rusiji. Stanovnici Starog kontinenta više se ne plaše samo da li će nabaviti hranu i gas, već ih vlasti ozbiljno pripremaju i za rat.

Građani u Nemačkoj poslednjih dana dobijaju obaveštenja da se pripreme za najgori mogući scenario! Kako prenosi nacionalna nemačka televizija ARD1, lokalne vlasti širom zemlje uveliko dele letke sa savetima stanovništvu šta im je sve potrebno da prežive 14 dana u skloništu ukoliko se zarati.

Tako je na ‘spisku za preživljavanje’ navedeno da u malu torbu spakuju vodu za piće, lekove, komplet prve pomoći, baterijsku lampu, sveće, kao i radio na baterije. Od hrane treba da imaju konzerve gotovih jela, kao i najvažnije dokumente.

Slično obaveštenje stiglo je i Austrijancima, kada im je rečeno da naprave zalihe hrane za najmanje dve nedelje. Zbog ovakvih apokaliptičnih upozorenja u državama EU stanovništvo i dalje nastavlja da prazni rafove, a cene osnovnih namirnica iz sata u sat vrtoglavo skaču. Pojedine države imaju i velike probleme da obezbede energente i grejanje za svoje stanovništvo.

Bez gasa

Brojni Austrijanci su proteklih dana na kućnu adresu dobili obaveštenja od operatera gasa da im nude znatno više cene ili raskid tekućeg ugovora zbog previsokih cena gasa na svetskom tržištu.

„Prinuđeni smo da reagujemo na situaciju na tržištu“, navodi se u pismu upućenom građanima, uz objašnjenje da zbog nestašice gasa moraju da ograniče isporuku i podignu cene.

Kako objašnjavaju, postoje ugovori sa zagarantovanom cenom na određeni vremenski period, i upravo korisnici tih ugovora sada dobijaju pisma o raskidu ugovora. Od početka ove godine 30 operatora električne energije i četiri operatora gasa – podigli su svoje cene.

Zbog visoke cene gasa veći ‘igrači’ su još ranije podigli cene, a neki od njih su prestali da prihvataju nove korisnike, uz obrazloženje da najpre moraju da osiguraju snabdevanje postojećih. Tako je od početka godine cena gasa skočila toliko da će prosečno domaćinstvo morati da izdvoji najmanje dodatnih 50 evra za mesečni račun. Tako će oni koji su plaćali 500 evra plaćati 750, ako gas uopšte budu imali.

U velikim problemima je i Grčka. Predviđa se da će ove godine potrošiti čak 14,3 milijarde dolara samo na uvoz energenata, u odnosu na 3,5 milijardi dolara u čitavoj 2020!?! Uvoz sirove nafte dostići će 9,1 milijardu dolara, a prirodnog gasa 3,7 milijardi dolara, prenose tamošnji mediji.

Oni ističu da će globalni šok zbog skoka cene energenata imati tako veliki uticaj na grčku ekonomiju da će ukupni troškovi energije u Grčkoj iznositi skoro 12 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, otprilike četiri puta više nego do sada.

Još jedna država koju je preplavio talas poskupljenja proteklih dana jeste Italija. Najdrastičnije je poskupelo gorivo, zbog čega se već sprema štrajk kamiondžija i taksista.

Srpkinja Sonja Igrutinović, koja kao prevodilac pri sudu i policiji radi u Đenovi, kaže da sve cene obaraju rekorde.

– Sve cene hrane više su u proseku za 8,5 odsto, i to za samo sedam dana. Stao je uvoz jestivog ulja, i to za 60 odsto, ono nama stiže iz Rusije i Ukrajine, a sada je jako otežano snabdevanje, pa je dozvoljeno kupiti samo po četiri litra. Italija takođe ima veliki problem sa kukuruzom, jer nema zalihe. Drastično je poskupelo i gorivo, koje sada košta 2,45 evra po litru, dok su struja i gas skuplji za oko 50 odsto. Zbog toga postoji mogućnost štrajka kamiondžija i taksista, pošto su troškovi ogromni. Država za sada samo razmatra da ukine takse koje se plaćaju preko računa, kako bi građane makar malo rasteretila visokih cena – objašnjava Sonja Igrutinović.

Štrajkovi prevoznika

Problemi se nižu i u Hrvatskoj, gde konstantan rast cena goriva počinje da pravi i probleme sa autobuskim prevozom.

Autobuski prevoz više neće moći normalno da funkcioniše bez pomoći vlade, upozoravaju iz udruženja javnih prevoznika. To će pogotovo biti problem u ruralnim krajevima, gde su autobusi jedini prevoz do škole, posla, lekara ili prodavnice.

– Moglo bi se dogoditi da u Hrvatskoj prevoz nestane zato što više nemamo pomoć za radna mesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razmera – kazao je predsednik Koordinacije linijskih prevoznika Hrvoje Meštrović.

Zato od vlade traže pristup gorivu bez ograničenja, uvođenje posebnih cena dizela za prevoznike i nastavak mera za očuvanje radnih mesta. Najavljuje se i generalni štrajk. Da sve bude gore, od danas se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se spekuliše u javnosti, gorivo će poskupeti za 20 centi, pa će benzin umesto sadašnjih 1,62 koštati 1,82 evra, dok će dizel otići na oko 1,86 evra.

U BiH strašna poskupljenja

Cene goriva i osnovnih životnih namirnica svakodnevno skaču i u Bosni i Hercegovini. Tako je u jednom sarajevskom marketu zabeležena cena litra ulja od neverovatnih 4,8 konvertibilnih maraka (2,45 evra).
Očekuje se da će rat Rusije i Ukrajine izazvati rekordna povećanja cene proizvoda na bazi brašna, kao što su hleb, testenina i keks.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …