Home / Uncategorized / LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

LAVROV: OVO JE SUDBONOSAN TRENUTAK U ISTORIJI- VODI SE KLJUČNA BITKA..!

Aktuelna situacija je epohalna, vodi se „bitka“ za to kako će izgledati svetski poredak, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ovo je sudbonosan, epohalan trenutak u savremenoj istoriji, jer odražava ‘bitku’, u najširem smislu te reči, za to kako će izgledati svetski poredak“, rekao je ministar u intervjuu za televiziju „RBK“

Upitan zbog čega situacija u Ukrajini nije mogla da se reši na miran način, šef ruske diplomatije je odgovorio da je razlog taj „što Zapad nije hteo da reši situaciju oko Ukrajine mirnim putem“.

Amerika ne želi da ukrajinska kriza bude rešena, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, „SAD svakako igraju odlučujuću ulogu u definisanju stava kijevskih vlasti“.

Amerika potčinila skoro celu Evropu

Ministar je naglasio da su Sjedinjene Američke Države potčinile gotovo celu Evropu. Kako kaže, skoro sve zemlje EU, sa izuzetkom Francuske, već su „pale” pod SAD.

„Amerika je pod rukovodstvom predsednika Džozefa Bajdena postavila zadatak da potčini Evropu i postigne njenu bespogovornu privrženost američkoj politici. Pre mnogo godina, Zapad je prestao da koristi termin ‘međunarodno pravo’, koji je prvenstveno oličeno u Povelji UN, izmislio je termin ‘svetski poredak zasnovan na pravilima’. Ta pravila su pisana u uskom krugu, a one koji su ih prihvatili podsticao je Zapad“, smatra Lavrov.

Evropa je, prema rečima ruskog ministra, „spremna da prihvati svetski poredak koji nameće Vašington u bilo kom obliku”.

„Jedino je ostao rad Emanuela Makrona, koji i dalje podseća na potrebu strateške autonomije Evropske unije. To niko neće dozvoliti, a sve ostale članice EU su već ‘pale’ pod Amerikance, kako se kažu“, napomenuo je Lavrov.

Na pitanje da opiše trenutne rusko-američke odnose, diplomata je odgovorio da „ne pamti takvu apsolutno besnu politiku koju Vašington sada vodi, koja se u velikoj meri generiše u Kongresu, gde su načelno izgubili osećaj za realnost, odbacili sve konvencije, da ne govorimo o diplomatskoj pristojnosti“.

Ima nade na kompromis

Istovremeno, on je ocenio da rusko-ukrajinski pregovori nisu laki, ali da postoji nada na kompromis. Prema njegovim rečima, počinje da se ispoljava poslovni duh na pregovorima, što daje nadu da je moguće dogovoriti se o pitanju neutralnog statusa Ukrajine.

„Veoma se nadam da će preovladati taj poslovni duh, koji sada ipak počinje da se manifestuje, ne odmah i ne lako. On uliva nadu da ćemo uspeti da se dogovorimo o toj temi“, naglasio je ruski ministar.

U pregovorima sa Ukrajinom postoje konkretne formulacije o kojima se možemo dogovoriti, kaže šef ruske diplomatije. Prema njegovim rečima, strane sada ozbiljno razgovaraju o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima u sprezi sa ruskim bezbednosnim garancijama.

Fokusiram se na procene koje daju našu pregovarači, rekao je Lavrov, navodeći da pregovarači konstatuju da su pregovori teški iz razumljivih razloga i da im treba dati priliku da rade u opuštenijoj atmosferi, bez histerije.

„Ali ipak, postoji određena nada na postizanje kompromisa“, objasnio je ministar.

S tim u vezi, on je dodao da „takvu procenu daju i neki predstavnici ukrajinske delegacije, a da je i sam predsednik Vladimir Zelenski nedavno dao brojne interesantne izjave“. Konkretno, Lavrov je podsetio da je ukrajinski predsednik ocenio pozicije strana u pregovorima „realnijim“.

Prema rečima ministra, reakcija NATO-a, u kojem još uvek ima razumnih ljudi, na apele Zelenskog da Alijansa zatvori nebo iznad Ukrajine i ratuje na njenoj strani spustila je ukrajinskog lidera na zemlju.

„Spremni smo da tražimo sve načine da osiguramo bezbednost Ukrajine, evropskih zemalja i, naravno, Ruske Federacije, osim putem širenja NATO-a na istok“, objasnio je Lavrov.

Rusija će ubuduće biti spremna za kontakte sa ukrajinskom stranom, ali je potrebno shvatiti kolika će biti dodatna vrednost takvih kontakata, dodao je.

Šef ruske diplomatije ocenio je da uvek postoje šanse za mir i rešavanje situacije oko Ukrajine, kao i da Švajcarska nudi svoje posredovanje u krizi između Moskve i Kijeva.

Moskva smatra da je neka promena u retorici ukrajinskih vlasti ohrabrujuća, kao i da je moguće da su neke konfrontacione inicijative podstaknute iz inostranstva kako bi se Rusija „izbacila iz koloseka“, konstatovao je Lavrov.

Zapad okreće Ukrajince protiv Rusa

Istovremeno, on je ocenio da su Zapad i ukrajinski ekstremisti počeli da „debilizuju“ ukrajinski narod i da ga okreću protiv Rusa.

„Uveren sam da većina naših građana sa ukrajinskim narodom nema nikave probleme niti zahteve, kao što ukrajinski narod nikada nije imao prema Rusiji. Ali počeli da ‘debilizuju’ ukrajinski narod, taj glagol smo nedavno izmislili. Počeli su na sve moguće načine ga okreću protiv Rusa“, naglasio je ministar.

Lavrov je rekao da voli ukrajinsku kulturu, ukrajinski jezik i njegov humor.

„Nikada nismo imali nikakve pretenzije prema ukrajinskom narodu. Imam mnogo ukrajinskih prijatelja. Volim ukrajinsku kulturu – taj meki ukrajinski jezik, volim ukrajinsku kuhinju i njihov humor koji uvek sadrži samoironiju i često otkriva lukavstvo svojstveno ukrajinskom karakteru“, konstatovao je šef ruske diplomatije.

Neviđeni pritisak na zemlje koje podržavaju Rusiju

Istovremeno, diplomata je naveo da su zemlje koje podržavaju Rusiju u situaciji oko Ukrajine pod neviđenim pritiskom.

„Postoje takve zemlje, i mnogo ih je. Ne želim da koristim nepristojne izraze, ali taj pritisak pod kojim su se našle, ne samo da je bez presedana, već nikada nisam mogao da zamislim. Znao sam da su Amerikanci bili spremni na mnogo toga kako bi sprečili bilo kakve pozitivne pomake ka pravom multipolarnom svetu, ali da će se baviti tako prljavim poslom, nedostojnim velike sile, nisam mogao da zamislim ni u košmaru“, naglasio je Lavrov.

Prema rečima diplomate, Vašington krajnje grubo vrši pritisak na Kinu, Tursku i druge zemlje zbog Rusije. S tim u vezi, dodao da je „još više poražavajuće da se takva ucena koristi protiv drevnih civilizacija kao što su Kina, Indija, Egipat, kao i da su Turcima postavljani zahtevi u vezi sa sistemima S-400“.

On je procenio da će se uloga dolara padati, kao i da poverenje u njega, zbog politike Vašingtona. Kako kaže, neke zemlje već razmišljaju da bi im možda bilo zgodnije da trguju u juanima, a ne u dolarima.

„I ovaj proces se ne može zaustaviti“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Savet Evrope pretvoren u „još jedan OEBS“

Govoreći o Savetu Evrope, ocenio je da se on u poslednje vreme pretvorio u „još jedan OEBS“.

Prema njegovim rečima, „neke zemlje NATO-a i EU, su, koristeći svoju mehaničku većinu u OEBS-u i u Savetu Evrope jednostavno razbijale strukturu konsenzusa, namećući glasanje o odlukama koje odražavaju isključivo njihovu tačku gledišta, čime jasno stavljaju do znanja da nemaju nameru da uzimaju u obzir naše interese“.

„Odavno smo doneli odluku da napustimo Savet Evrope“, rekao je ministar, dodajući da Rusija radi na tome da izlazak iz Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima ne utiče na prava njenih građana.