Home / TEMA DANA / NEOČEKIVANO! SPREMA SE NAJKOMPLIKOVANIJI RAT DANAŠNJICE: Dve prebogate sile se okreću jedna protiv druge!

NEOČEKIVANO! SPREMA SE NAJKOMPLIKOVANIJI RAT DANAŠNJICE: Dve prebogate sile se okreću jedna protiv druge!

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su susedi koji dele duboke političke i kulturne veze. Dve zemlje su poznate i kao bliski saveznici u smislu spoljne politike i geopolitičkih interesa.

Saudijska Arabija je predvodnik koalicije koja se bori protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran u Jemenu. Njen važan saveznik su Emirati.

Međutim, dok se vlada Saudijske Arabije usredsređuje na unutrašnja pitanja, borbu protiv korupcije i pokušaj modernizacije zemlje, čini se da sve više gubi tlo pod nogama u Jemenu, a UAE pokušavaju da preuzmu primat u ratu u Jemenu gde milioni ljudi gladuju i umiru zbog siromaštva i zaraza.

Do prekretnice u odnosima Saudijske Arabije i Emirata došlo je nakon smrti bivšeg predsednika Jemena Ali Abdulaha Saleha, koga su ubili Huti, kada je rešio da pređe na stranu koalicije koju predvode Saudijci.

– Saudijci su pokušali da izvuku tepih pod nogama Huta, a sada moraju da odluče da li će učestvovati u pregovorima u uslovima u kojima ne postoji nimalo poverenja ili će da nastave sa zalaganjem za vojnu kampanju koja je imala malo uspeha u protekle dve i po godine. Saleh je bio figura razdora, ali je, takođe, bio i osoba koja je imala najviše šansi da izdejstvuje neku vrstu dogovora. NJegova smrt će samo dovesti do dublje polarizacije konflikta – rekao je Piter Salisberi, stručnjak za Jemen u „Četam hausu“.

Pošto se situacija dodatno zakomplikovala i propali su napori za uspostavljanje međunarodno priznate vlade u Jemenu, Emirati nisu bili zadovoljni razvojem događaja u Jemenu i izgleda da žele da preuzmu vođstvo od Saudijske Arabije. Ujedinjeni Arapski Emirati možda imaju i sasvim drugačiju zamisao za Jemen, pišu arapski analitičari.

Odnos prema Iranu

Emirati ne dele netrpeljivost Saudijske Arabije prema Iranu. U godinama pre uspostavljanja nuklearnog dogovora sa Iranom, prijavljeno je da je Dubai služio kao ključna luka kroz koju je Iran uspeo da ublaži uticaj ekonomskih sankcija. Zvaničnici UAE su više puta pozivali na poboljšanje odnosa sa Iranom. To zapravo znači da UAE ne vidi severni Jemen pod kontrolom Huta kao katastrofu.

Separatisti koji žele jug Jemena

Ne postoje prave verodostojne borbene snage koje mogu da se suprotstave Hutima posle smrti Saleha, osim separatističke grupe koja žele da otcepe Južni Jemen, a koje podržavaju Emirati.

Ti separatisti su nedavno izvršili napad na južnu luku Aden i vojsku režima Abda Raba Mansura al Hadija, predsednika koga podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom. Da stvar bude još komplikovanija, ta separatistička grupa zvana Južno prelazno veće je deo koalicije u borbi protiv Huta.

Njihov lider trenutno pregovara sa vladama Saudijske Arabije i Emirata, a kakav će ishod tih razgovora biti, dosta će zavisti od Emirata.

Iako je trenutno uspostavljena nake vrsta primirja, deluje moguće da UAE odluče da dopuste separatistima da kontrolišu južnu deo Jemena i tako budu neka vrsta protivteže Hutima.

S druge strane Saudijci žele da Jemen ostane ceo i da predsednik Hadi koga oni podržavaju ima vlast nad celom državom.

Al Islah

Saudijci i Emiraćani imali su i dogovor da se bore protiv Al Islaha, islamističke grupe koja je do decembra bila deo Muslimanskog bratstva. Međutim, kada je ta grupa objavila da više nema veze sa Muslimanskim bratstvom, koalicija je odlučila da udruži snage sa njom u borbi protiv Huta.

Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati su se pomirili sa Al Islahom kako bi ostvarili pobedu protiv Huta ali ako u tome uspeju, stare brige će se ponovo vratiti na površinu. Pre pomirenja Emirati i separatisti su aktivno lovili članove al Islaha u Adenu i drugim primorskim gradovima.

Za Emirate je bio i ostao glavni cilj na lokalnom i globalnom nivou da se bori protiv Muslimanskog bratstva i svih njegovih saveznika, piše „Stratfor“.

Emiratske ambicije

Iako su mnogo manja država od Saudijske Arabije, Emirati imaju sve veći uticaj na Bliskom Istoku. Obe države su veoma bogate, a Emirati imaju veći BDP po glavi stanovnika.

UAE je vojno aktivna u Libiji, finansijski aktivna u Egiptu, žestoko lobira u Vašingtonu i delove teritorije Omana smatra svojima, pozivajući se na sumnjive mape, sve ovo ukazuje na to da Emirati imaju velike spoljnopolitičke ambicije.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …