Home / TEMA DANA / NEŠTO NAM SE SPREMA: Stručnjak za nuklearno oružje postao šef Pentagona! (VIDEO)

NEŠTO NAM SE SPREMA: Stručnjak za nuklearno oružje postao šef Pentagona! (VIDEO)

Američki Senat je većinom glasova potvrdio izbor kanadidata predsednika Baraka Obame za novog ministra odbrane Eštona Kartera, objavili su američki mediji.

carter- eston

Time je Karter dobio nezavidan zadatak rukovođenja vojskom SAD u vreme velikih izazova poput džihadista Islamske države, konflikta u Ukrajini i druge pretnje u svetu, prenela je agencija AP.

Imenovanje Kartera za novog šefa Pentagona je u Senatu, u kojem većinu imaju Republikanci, potvrdilo 93 senatora, dok je samo pet bilo protiv.

Karter će na čelu američkog Ministarstva odbrane zameniti Čaka Hejgela, bivšeg republikanskog senatora, koji je imao zategnute odnose sa Obaminim savetnicima za nacionalnu bezbednost.

Karter je četvrti Obamin ministar odbrane u šest godina, a pre njega su tu funkciju obavljali Robert Gejts, Leon Paneta i Hejgel.

Jedan od prvih Karterovih zadataka će biti da pomogne da Obamin predlog Kongresu da odobri upotrebu sile protiv Islamske države dobije što veću podršku.

Inače, Karter je teorijski fizičar i ekspert za srednjevekovnu istoriju. Reč je o čoveku koji je doktorat teorijske fizike odbranio na Oksfordu, a srednjevekovnu istoriju je diplomirao na Jejlu. Bio je predavač na brojnim fakultetima, u temama vezanim za pitanja sigurnosti, a specijalnost mu je bila kontrola nuklearnog naoružanja.

Kad je 2006. godine Severna Koreja najavila testiranje balističkog projektila koji bi mogao da dosegne i do američke obale, Karter je bio glasni zagovornik operacije ranijeg napada na instalacije za lansiranje, zajedno s bivšim ministrom odbrane Vilijamom Perijem.

Njegov stav je bio da bi se tako jednom za svagda zapečatio severnokorejski nuklearni program. U doba Bila Klintona je kratko bio pomoćnik u Ministarstvu odbrane, a 2009. godine postaje osoba zadužena za nabavku, tehnologiju i logistiku u Pentagonu. Od 2011. do 2013. godine bio je zamenik ministra odbrane.

Pogledajte video:

(Jutarnji.hr)

Check Also

DOLAZI VREME ĆORKE: NOGO PORUČIO VUČIĆU- PONUDA TI JE ISTEKLA, ULAZIM SA NARODOM U VLADU! (VIDEO)

Narodni poslanik Srđan Nogo najavio je da će 20. juna, dan pre zakazanih parlamentarnih i …