Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: 40.000 NAJKRVOLOČNIJIH TERORISTA IZ SIRIJE VRATILI SU NA KOSOVO I U BOSNU I VODE IH KAO MIGRANTE

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: 40.000 NAJKRVOLOČNIJIH TERORISTA IZ SIRIJE VRATILI SU NA KOSOVO I U BOSNU I VODE IH KAO MIGRANTE

U regionu se trenutno nalazi oko 40.000 džihadista – bivših boraca Al Kaide i islamske države (ID). Najviše ih ima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a među njima ima čak i žena, koje nisu domaćice, već hodajući bombaši-samoubice koje su prošle radikalne verske i vojne obuke u džihadističkim kampovima instaliranim po celom regionu.

I Evropska policijska agenda (Evropol) u svom izveštaju upozorila je da su povratnici iz Iraka i Sirije potencijalna bezbedonosna pretnja za Evropu i zapadni Balkan koji se smatra tranzitnom rutom za bivše radnike ID.

Naglašena je zabrinutost zbog povratka  žena i dece koji su prošli džihadističku obuku, od 1.056 uhapšenih za terorizam u 2018, petina su žene.

Stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević kaže da je Balkan, gde se povratnici sa sirijskog iračkog ratišta i poraženi borci Al Kaide i ID pogrešno identifikuju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom trenutku može da ekspolodira i izazove niz sukoba.

NJihovi komadanti su ovde već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća delovanja, nova krvoprolića. Iz Prištine i Sarajeva se koordinira njihova zaštita jer većina njih nema lična dokumenta, ali zato imaju nekoliko mobilnih telefona i platnih kartica. Albanci na njih gledaju kao na rezervni sastav koji može da izvede prljave poslove i terorističke akte protiv Srba.

To su mladići od 25 do 35 godina koji su vojno obučeni, agresivno izgledaju i ekstremno tumače veru. Među njima ima oko osam odsto žena s decom, odnosno ratnica spremnih da se dignu u vazduh na trgu, u šoping centru… – priča Galijašević.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da su džihadisti sigurnu kuću našli na KiM – na tromeđi sa Albanijom i makedonijom oko Kačanika, odakle je inače bio jedan od najvećih krvnika ID, ali u BiH u tzv. paradžematima i napuštenim srpskim selima duž entitetske linije izmešu RS i Federacije:

– U kontaktu su s bivšim vođama u Siriji i Iraku, a održavaju veze i s vehabijama u Belgiji, Austriji, Luksemburgu. Žive u divljim naseljima, koje niko ne kontroliše. Na mig vođa mogu da izazovu talas sukoba. Na KiM, prema nekim podacima, meta su kontingenti Kfora i srpsko i nemuslimansko stanovništvo.

(Kurir.rs)

Check Also

NEĆE PROĆI KAKO SU MILO I DRITAN ZAMISLILI: PODIGAO SE NAROD U CRNOJ GORI- POČELI PROTESTI (VIDEO)

U Crnoj Gori se održavaju protesti zbog najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi. Na skupovima se …