Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA?! Izetbegović naredio naoružavanje vojnih snaga BiH…

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA?! Izetbegović naredio naoružavanje vojnih snaga BiH…

Predsedni9k SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović na tribini održanoj u sarajevskom Domu mladih predstavili su rezultate rada u proteklom mandatu, govorili o viziji i programu rada za naredni period, te iznijeli stav o aktuelnim političkim temama.

Izetbegović je govorio i o naoružavanju i najavama uvođenja obaveznog vojnog roka u susednim zemljama, te onome što će BiH preduzeti kao odgovor.

„Umesto da novac usmeravaju za razvoj ekonomije i zadržavanje mladih ljudi, odlučili su da troše na naoružavanje. U vreme kada mladi ljudi odlaze iz regije, kada kilometrima možete voziti kroz nenaseljena područja, trošiti novac na naoružanje je potpuno pogrešno. Nažalost, zbog takve politike i mi ćemo biti prinuđeni da jačamo svoje odbrambene kapacitete.

– Nemamo novca da kupujemo avione, kao što to oni rade, ali ćemo u skladu sa Pregledom odbrane duplirati izdvajanje za opremanje Oružanih snaga BiH, te nastaviti da razvijamo namensku industriju.

– Goloruki bosanski narod se 90-ih odbranio od četvrte vojne sile u Evropi. S kapacitetima koje danas posedujemo višestruko smo jači nego što smo bili tada. Nikada više nećemo dozvoliti da budemo slabi, jer slabost privlači nasilnike. Nikada više nećemo biti nespremni i nikada se neće ponoviti ’92. godina. Nadvladaćemo sve sile koje nasrću na BiH i završiti istorijsku misiju izgradnje evropske države BiH, koju smo započeli pre skoro tri decenije“, rekao je Izetbegović.

Džaferović je govorio o rezultatima u proteklom mandatu, kazavši da je odblokiran evropski i NATO put, da BiH čeka kandidatski status za EU i aktivaciju MAP-a, te da je postignut snažan oporavak ekonomije.

„Zatekli smo 2014. ogromnu nezaposlenost, veliku ekonomsku krizu, radnike na ulicama i brojna preduzeća na izdisaju. Većina preduzeća je stabilizovana, radnički protesti su sve ređi ili su potpuno prestali, ekonomski parametri imaju snažan trend rasta, nezaposlenost se iz dana u dan smanjuje, broj novootvorenih radnih mesta meri se u desetinama hiljada i prvi put u posleratnoj BiH premašili smo cifru od 800.000 zaposlenih“, kazao je Džaferović.

Dodao je da to još uvijek nije dovoljno da bi svaki čovjek u ovoj zemlji osjetio napredak i da bi životni standard svima bio bolji.

„Imamo obezbeđen novac za izgradnju kompletnog koridora 5C i mreže brzih cesta prema svim regionalnim centrima, pripremili smo reformu zdravstva i obrazovanja, kao i brojne projekte iz oblasti energetike. Uz mir, političku stabilnost i masovnu izgradnju infrastrukture, rast će i životni standard građana, njihove plate i penzije“, naglasio je Džaferović.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …