Home / TEMA DANA / NEŠTO SE SPREMA- SRBIJI U ISTOM DANU STIGLA PONUDA iz Rusije i Nemačke i poklon iz Amerike!

NEŠTO SE SPREMA- SRBIJI U ISTOM DANU STIGLA PONUDA iz Rusije i Nemačke i poklon iz Amerike!

srbija-620x350

Poslednjih meseci svedoci smo velikih geopolitičkih promena u svetu. Svet se iz unipolarnog sve više menja u multipolarni, zahvaljujući jačanju Rusije, Kine, Indije i Turske, pored već pristunih sila SAD i EU. Sa tim u vezi, dolazi i do globalne borbe za intersne sfere.

Srbija ima jasno deklarisan evropski put i odabranu vojnu neutralnost. Međutim, kako još uvek nije član nijedne organizacije, upravo to čini da bude izložena raznim pritiscima, ali i ponudama.

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika.

Kuća na drumu, kako se često ilustruje pozicija naše zemlje u svetskoj geopolitici, takođe je česta meta svetskim silama. I danas im je u fokusu.

I isto vreme, kada se Rusija prevođena Vladimirom Putinom vratila na međunarodnu scenu, SAD su još nedefinisanom politikom Donalda Trampa ali sve većim prisustvom na Balkanu i Nemačka sa glavnim evropskim liderom Angelom Merkel.

Samo dan, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor u Skupštini Srbije tokom polaganja zakletve, i poručio da naša zemlja nastavlja evropski put i da će ostati vojno neutralna, ipak su stigle ponude ovih velikih svetskih sila.

U istom danu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel se založio za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, pre svega gradnju autoputa Niš-Drač i veće prisustvo EU na ovom prostoru, dok je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da bi Rusija i Srbija mogle da izgrade specijalnu ekonomsku zonu, u kojoj bi se nalazile ruske visoko-tehnološke kompanije.

Takođe, Nemačka je danas dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja za Srbiju u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji – Poglavlje 29, koje se odnosi na Carinsku uniju i Poglavlje 7, koje se tiče intelektualne svojine, saznajenezvanično RTS.

Simbolično, ili ne iz Amerike je stigla donacija od 19 vojnih “hamvija”, vrednih 3,8 miliona dolara, baš za prvi radni dan novog predsednika Srbije.

– To je potvrda naše izbalansirane spoljne politike i neopredeljivanja. To je politika maksimalne korektnosti prema svim svetskim silama, bez stajanja na stranu bilo koje od njih, jer tako dižemo sebi cenu – kaže za Telegraf.rs Dragomir Anđelković, politički analitičar.

On objašnjava da ukoliko bi se opredelili za neku od strana, onda bi nas svi shvatili “zdravo za gotovo”.

– Mi imamo žeton i kada ga jednom iskoristimo, cena nam pada. I zato je najpametnije držati žeton u ruci i biti spreman za saradnju – slikovito je zaključio Anđelković.

(Telegraf.rs)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …