Home / U FOKUSU / Britanski agenti znaju da teroristi spremaju napad na Srbe- Evo o čemu se radi…

Britanski agenti znaju da teroristi spremaju napad na Srbe- Evo o čemu se radi…

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova (Forin ofis) izdalo je upozorenje svojim državljanima da ne putuju u 48 država zbog mogućih terorističkih napada. Među njima se nalazi i sever Kosova.

Ono što prvo upada u oči jeste da je Forin ofis upozorenje dao za države, ali kada je Kosovo u pitanju, Britanci poimence navode četiri opštine u kojima bi, prema njihovom mišljenju, njihovi državljani mogli da budu ugroženi od terorističkih napada.

To su opštine na severu KiM sa većinskim srpskim stanovništvom — severni deo Kosovske Mitrovice, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Znaju li, poslovično dobro obavešteni britanski zvaničnici, nešto što bi i mi trebalo da znamo?

Šta će se to, u narednom periodu, a na Kosovu je u jeku predizborna kampanja, dogoditi u srpskim opštinama što bi moglo da ugrozi britanske građane? Ako će britanski građani biti ugroženi, šta je sa ostalima, onima koji u tim opštinama žive?

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović pretpostavlja da Britanci sigurno imaju više informacija od srpske obaveštajne zajednice, kojoj je mogućnost delovanja na KiM ograničena. Takođe, navodi on, britanske obaveštajne službe spadaju u red najaktivnijih na Balkanu još od 1945.

„Samim tim, nameće se zaključak da britanska služba sigurno ima bolje podatke i saznanja, bolje procene i analize kada je u pitanju Kosovo nego srpska služba. Pretpostavljam da Britanci raspolažu nekim saznanjima o mogućoj destabilizaciji stanja na severu Kosova vezano za predstojeće lokalne izbore“, kaže Stojanović.

Mogući teroristički napad ili provokacija, dodaje on, imala bi za cilj uterivanje straha kako bi se smanjila izlaznost Srba na predstojeće izbore.

„Moguće je da britanska služba zna ko to priprema, ali zbog nacionalnih interesa ne žele da kažu. Mislim da, ako su pozvali svoje građane da ne putuju na sever Kosova, imaju razloga za to“, kaže Stojanović.

Prema rečima analitičara sa Kosova Živojina Rakočevića upozorenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova Britancima da ne posećuju srpske opštine na severu Kosova je čista groteska. Osećaj ugrožene bezbednosti je na drugoj strani, srpskoj, kaže Rakočević i to južno od reke Ibar.

On podseća da su slično upozorenje za uskršnje praznike izdali Amerikanci svojim građanima. Tada su Amerikanci upozorili da može biti terorističkih napada oko hrišćanskih verskih objekata. Tada terorističkih napada na KiM nije bilo.

„To (upozorenje Forin ofisa) je nastavak inercije kojom se nastoji da se produbi negativna slika o Srbima na severu KiM prema kojoj, već 18 godina kompletno zlo dolazi odatle.

„To su projekti međunarodne zajednice, to su projekti koji su realizovani u Prištini. Deo tih projekata dopro je i do vrhova svetske moći, koji po toj inerciji vide kao jedine krivce i izvor svakog zla vide te četiri opštine na severu KiM, koje su sačuvale elementarne slobode za svoje građane“, kaže Rakočević.

U upozorenju Forin ofisa navodi se da je na severu južne srpske pokrajine bilo nasilnih sukoba, bacanja bombi i eksplozija automobila. Učestali protesti u Prištini smirili su se, ali u narednim nedeljama postoji mogućnost njihovog obnavljanja i mogu da postanu nasilni, kaže se u upozorenju. Britancima se preporučuje pažnja ukoliko uoče da se okupljaju velike grupe ljudi tokom povišenih političkih tenzija.

(rs.sputniknews)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …