Home / TEMA DANA / NEŠTO SE SPREMA- Vučić: Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija..

NEŠTO SE SPREMA- Vučić: Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija..

vucic„ŽELEO BIH DA PITAM EU – KAKVO JE TO PRAVOSUĐE KOJE UKIDA PRESUDU GLAVAŠU?“

• Aleksandar VUČIĆ: Mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo. Te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti
• Ivica DAČIĆ: Odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, pokazuje jasnu politiku

Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata
PREMIJER Aleksandar Vučić danas je ocenio odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu kao sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u

Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu.

„Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem, dodao je Vučić.
„U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi“, poručio je premijer.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.
„Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem“, primetio je.

Vučić je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štiti svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama.

„To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno u interesu narod“, zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj.

Dačić: Proglasili su da su dozvoljeni zločini nad Srbima i da će ostati nekažnjeni

PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića ocenio je da današnja odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, „pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata“.
„Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota“, naveo je Dačić u saopštenju.

Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je danas da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima.
Reč je o slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“ iz 1991. godine.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …