Home / SPEKTAR / DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: 80 ODSTO MUSLIMANA U BIH IMA SRPSKE KORJENE, BOŠNJACI SU ISLAMIZIRANI SRBI.. I OTKRIVA ŠTA TREBA URADITI DA BI NESTALA MRŽNJA IZMEĐU BOŠNJAKA I SRBA..

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: 80 ODSTO MUSLIMANA U BIH IMA SRPSKE KORJENE, BOŠNJACI SU ISLAMIZIRANI SRBI.. I OTKRIVA ŠTA TREBA URADITI DA BI NESTALA MRŽNJA IZMEĐU BOŠNJAKA I SRBA..

galijasevic- dzevadEkspert za bezbednost, islamski ekstremizam i terorizam, Dževad Galijašević pričao je o svom poreklu, Aliji i Bakiru Izetbegoviću, terorizmu…
Tvrdiš da 80 odsto muslimana u BiH ima srpske korjene?

“Bošnjaci su Bošnjaci – nacionalna osjećanja se ne moraju dokazivati i ne mogu biti predmet prigovora, niti osporavanja. I ja sam Bošnjak. U etno genetskom smislu Bošnjaci su islamizirani Srbi, u manjoj mjeri i Hrvati. Taj proces islamizacije odigrao se uglavnom u 16. vijeku, kada nije bilo globalne grupe tipa nacije i kada su kulturne veze bile slabije izražene a religijski uticaj na zajednicu manji. Bošnjaci imaju svoju etno-genezu i moraju je biti svjesni a svoju nacionalnu svjest konačno moraju formulisati i artikulisati. Na žalost, moja nacija još uvijek više liči na vjerski pokret nego na ozbiljnu naciju. A njene nacionalne vođe, i kad ističu nacionalni subjektivitet, uvijek misle na džamiju i vjeru, pa više liče na hodže nego na političke vođe.”

Da li si istraživao svoje porjeklo?

“Bošnjak sa arapskim, srpskim i hrvatskim genima. Galijaševići su trgovačka familija iz Galileje koja je u osmom vijeku otišla u Španiju, a zatim u Francusku. Dva vijeka kasnije moji preci su stigli u Bosnu, kojom je tada upravljao srpski knez Časlav. Galijaševići su se orodili sa domaćim slovenskim stanovništvom na području Tešnja, Teslića, Zenice, Viteza, Bihaća i Velike Kladuše. Na području Teslića, selo Komušina, porodica hrvatskog porijekla iz loze Ponjavića naslonila se na porodičnu tradiciju Galijaševića krajem 17. vijeka i od tada Galijaševići su svi potomci Jure Ponjavića, koji su prezime prihvatili zbog zarobljavanja Jure i njegovog desetogodišnjeg ropstva na galijama Eugena Savojskog. Naravno, danas nas ima na svim meridijanima ali najznačajnije zajednice su i danas u navedenim gradovima.”

A po majci?

“Mašići, moja familija po majci, su srpskog porijekla iz Crne Gore. U Bosnu dolaze u 17. vijeku i primaju islam, mada postoje i mnogi Mašići koji nisu mijenjali vjeru.”

Kako pomiriti Srbe i muslimane u BiH i Srbiji, tako da međusobno razumjevanje pobijedi mržnju? Da li je to moguće?

“Da li je moguće da na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ne bude političara kao što je Bakir Izetbegović ili Husejin Kavazović, Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović? Ako je moguće srušiti političko i biološko naslijeđe Alije Izetbegovića, moguće je da Bošnjaci i Srbi krenu putem međusobnog razumjevanja. Izetbegovićevo naslijeđe opterećuje naše odnose i Bosnu i Hercegovinu čini nemogućom državom. Prokletom avlijom.”

Tražio si da Haški tribunal podigne optužnicu protiv Alije Izetbegovića?

“Alija Izetbegović je neosuđeni ratni zločinac i trebalo ga je procesuirati a njegovu zločinačku stranku SDA zabraniti. Samo bi presuda Izetbegoviću, kao radikalnom lideru najbrojnijeg naroda u BiH omogućila istinsko suočavanje sa zločinima na svim stranama i dovela do pomirenja naroda. U istoriji Bosne i Hercegovine niko nije nanio toliko zla i donio toliko nesreće i bijede kao Alija Izetbegović. Nesposobni, fanatizovani i mržnjom zadojeni lider.”

Izetbegović je u posljednjem ratu iz političkih razloga organizovao masovna ubistva sarajevskih muslimana, od kojih je najpoznatije ono na pijaci Markale. Nije li Izetbegović preteča Al Kaide i Islamske republike u žrtvovanju muslimana radi ostvarivanja političkih ciljeva?

“Ideja Islamske države i njene Islamske vojske nastala je u Drugom svjetskom ratu, u političkom programu Muslimanskog bratstva i njegovog omladinskog pokreta, u nas nazvanog Mladim muslimanima. Djelujući u tom pokretu Alija Izetbegović je stekao potrebnu dozu islamskog fanatizma, koji je prvo ispoljio pisanjem programa stvaranja islamskog društva i islamske države. Taj program je nazvao Islamska deklaracija. Rat je njen nastavak oružanim sredstvima. A najbrutalniji oblik njegovog fanatizma je dovođenje u BiH mudžahedina, koji su prije ISIL-a brutalno i ritualno odsjecali glave zarobljenim Srbima. I sve to bilježili kamerama. Od izgradnje islamske države Izetbegović nije odustao ni poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Dan kasnije primio je u državljanstvo BiH razne islamske borce i teroriste, kako bi spriječio njihov progon iz BiH.

Mnoge terorističke organizacije, uz pomoć Alije Izetbegovića, njegove SDA i njegovog sina, korumpiranog fundamentaliste Bakira, su napravile snažan prodor u bošnjačko društvo. U političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu BiH, ali i u strukture političke moći u Sarajevu. A posebno u obavještajno-bezbjednosni i pravosudni aparat zemlje.

Izetbegovići i njihova SDA su svojim odnosom prema ratnim zločinima mudžahedina, organizovanom kriminalu i terorizmu pokazali da ne misle na državu, da ne poštuju državne propise, da mrze njene narode i da su, baš oni, glavni krivci za ružne identifikacije cijelog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom.”

Da li Bakir Izetbegović koketira sa ekstremnim islamom i terorizmom?

“Bakir Izetbegović uz pomoć kadrova svoje stranke SDA guši bezbjednosne agencije, uništava pravosudni sistem, sprečavajući ga da funkcioniše i da kažnjava teroriste i vojnike ISIL-a i Al Kaide u BiH. I time stvara uslove za nove zločine islamista u ovoj zemlji. Prava borba protiv terorizma trebala je davno početi kao otpor samog društva, nastaviti se u bezbjednosnim agencijama, završavati u pravosudnim.

Ali, mi nemamo ni državu ni pravosuđe. BiH je sluga Zapada. Njegov protektorat. U kojem teroristi ne skrivaju svoje aktivnosti, nego se ponose njima. Kamerama bilježe svoje učešće u svjetskoj terorističkoj mreži i skoro svakodnevno tim snimcima radikaliziraju mnoge mlade Bošnjake u BiH.”

Dušan Marić (pressrs.ba)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …