Home / TEMA DANA / NEVEROVATAN PREOKRET! Hrvatska se okreće Rusiji?!

NEVEROVATAN PREOKRET! Hrvatska se okreće Rusiji?!

500

Sve više dokaza o jačanju ekonomskih, ali i političkih veza između Zagreba i Moskve. Remont od 30 miliona dolara!

Hrvatska se sve više okreće Rusiji, pa je, posle dugo vremena, dogovoren prvi veliki posao remonta hrvatskih helikoptera, a ruski „Gasprom“ je zainteresovan da postane vlasnik „Ine“.

Iako i dalje traju igre sa „Agrokorom“, čija sadašnja uprava odbacuje dugovanje Zberbanci, sigurno je da će ova ruska banka morati da bude uključena u ozdravljenje najveće hrvatske kompanije, čime se otvara mogućnost za nove velike poslove s Rusijom.

Hrvatsko okretanje Rusiji došlo je posle dugih godina hladnih odnosa između dve zemlje, tokom kojih nije realizovana ni kupovina „migova „od strane Hrvatske, iako je ruska ponuda bila veoma povoljna.

Otopljavanje odnosa je usledilo po odlasku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju i razgovora s Vladimirom Putinom, a ubrzo posle toga je objavljena ruska želja da otkupi akcije mađarskog MOL-a i preuzmu upravljanje „Inom“.

Rusi su odmah najavili da bi zadržali i rafineriju u Sisku, koju Mađari žele da zatvore zbog nerentabilnosti, kao i da hoće da modernizuju rafineriju u Rijeci.

Hrvatska je dugo razmatrala ponudu za remont helikoptera „Mi-171 SH“ iz sastava Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a odluka da se ide na remont u Rusiju svakako je i politički motivisana.

Naime, hrvatsko vođstvo je uvidelo da bojkot Rusije ne vodi nikud i da najveću štetu ima hrvatska ekonomija, a kako je došlo do poboljšanja odnosa s Moskvom, krenuli su i poslovi. Remont helikoptera koštaće Hrvatsku tridesetak miliona dolara, i to će biti početak bliže vojne saradnje dveju zemalja.

Kada je reč o „Ini“, Mađari su najavili da nemaju ništa protiv toga da prodaju akcije Rusima. Energetski stručnjaci tvrde da ulazak Rusa na hrvatsko tržište može samo da donese korist, nikako štetu, i da time ne bi bila ugrožena energetska nezavisnost.

Naime, Amerikanci pokazuju zanimanje za izgradnju LNG terminala na Krku, kako bi snabdevali Hrvatsku američkim energentima, ali su sve analize pokazale da bi to bila skuplja varijanta.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …