Home / TEMA DANA / NEVEROVATAN USLOV AMERIKE: Da li je moguće da od Srbije traže da ovo uradi Republici Srpskoj!?

NEVEROVATAN USLOV AMERIKE: Da li je moguće da od Srbije traže da ovo uradi Republici Srpskoj!?

Sjedinjene Američke Države očekuju od Srbije da uvede sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i zamrzne mu svu imovinu na svojoj teritoriji!

Ovo tvrdi američki senator Rodžer Viker, koji poručuje da se od srpskih vlasti očekuje da svoju politiku usklade sa politikom Vašingtona. Prema njegovim rečima, Amerika planira da uvede sankcije još nekim političarima u RS i to zbog navodne korupcije i kršenja Dejtonskog sporazuma, a Evropska unija i sve evropske države morale bi to isto da urade.

Protiv naroda

Viker je na raspravi o bezbednosti i saradnji u Evropi, koja je održana u Senatu SAD, rekao da Vašington mora da u svoje prioritete stavi Sarajevo i BiH.

– SAD i EU treba da usvoje politiku uvođenja sankcija pojedinačnim bosanskim zvaničnicima, koji su očigledno umešani u korupciju i koji ignorišu parametre Dejtona, bosanske zakone i sudske odluke. Vašington je to već uradio sa Miloradom Dodikom i nedavno sa Nikolom Špirićem. Međutim, obim treba da se proširi na druge i evropske prestonice treba da se pridruže SAD – rekao je Viker.

I dok niko u vrhu vlasti nije želeo zvanično da komentariše ove navode, Dodikov savetnik Aleksandar Vranješ kaže za Informer da Amerika na ovaj način vrši pritisak i direktno se meša u izborni proces.

– Ako Dodikova politika već godinama dobija većinsku podršku glasača, odakle pravo nekom zvaničniku da to osporava i poziva na sankcije?! To je samo pokazatelj da SAD doživljaju BiH kao koloniju kojoj silom treba da nameću rešenja. Danas, kada Dodik ide ka jednoj od najvećih pobeda u političkoj karijeri, Amerika hoće da ga po svaku cenu kazni – upozorava Vranješ, koji kaže da je siguran da Srbija nikada neće podleći pritisku SAD.

– Srbija nikad neće uvesti sankcije Dodiku, koji će 7. oktobra ostvariti veličanstvenu izbornu pobedu. Senator Viker treba da ima na umu da je Dodik budući član Predsedništva BiH zadužen za spoljnu politiku i ako ne žele da u narednim godinama imaju otežane diplomatske veze sa BiH, moraju učiniti nešto da poprave odnose sa Dodikom – naglašava Vranješ.

Tek je početak

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da pritisak međunarodne zajednice na nosioce najviših funkcija u RS ne jenjava.

– Nezadovoljni učinjenim, Amerikanci nastoje da prošire krug zemalja koje će zvaničnike RS proglasiti nepoželjnim i zamrznuti im imovinu. Ono što bi najviše želeli jeste da se Srbija pridruži sankcijama. Taj pritisak će se intenzivirati sve do izbora u oktobru, ali će po svojoj prilici trajati i tokom 2019, za kada je predviđen definitivan odlazak Velike Britanije iz EU – upozorava Ćeranić.

BiH što pre da uđe u NATO

Prema Vikerovim rečima, BiH možda nije spremna da se priključi NATO, ali njihov Akcioni plan za članstvo treba aktivirati bez daljeg odlaganja.

– Čim se završe izbori u BiH, međunarodna zajednica mora ohrabriti brzo formiranje parlamenta i vlada na svim nivoima. Nakon toga, treba da uslede brze reforme radi eliminisanja diskriminišućih kriterijuma za određene funkcije u administraciji – rekao je Viker.

(Informer)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …