Home / TEMA DANA / ŠOKANTNO PONAŠANJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Ne možete odbiti da vam uzmu organe – NEMA FORMULARA

ŠOKANTNO PONAŠANJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Ne možete odbiti da vam uzmu organe – NEMA FORMULARA

Formulare za one koji u toku života izričito odbijaju da se njihovi organi iskoriste u slučaju moždane smrti nisu dobili svi izabrani lekari, pa se događa da onima koji odu u Dom zdravlja bude preporučeno da se obrate Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

– Otišla sam kod izabrane lekarke u ambulantu koja se nalazi u centru Beograda i rekla da želim da potpišem izjavu da ne želim da budem potencijalni donor, odnosno da zabranjujem uzimanje organa i tkiva u slučaju moždane smrti, koji bi mogli da se iskoriste za transplantacije. Doktorka mi je rekla da ona nije ni dobila te formulare. Od rođake sam čula da su u drugom domu zdravlja formulari nestali, odnosno da su ih potrošili i da nisu nabavili nove – ističe Beograđanka, koja je želela da ostane anonimna.

S druge strane, u Upravi za biomedicinu naglašavaju da je gotovo nemoguće da formulari nestanu jer su svi direktori domova zdravlja u Srbiji dobili obaveštenja u vezi sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa i da izabrani lekari moraju da ih imaju u ordinacijama.

– Ti formulari postojali su i pre donošenja novog zakona, lekari samo treba da ih odštampaju. Oni se potpisuju u tri primerka, od kojih jedan ostaje pacijentu, drugi domu zdravlja, a treći se šalje nama – ističe dr Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu.

Imena onih koji su odbili da budu potencijalni donori u slučaju moždane smrti, nalaziće se u registru koji će se svakodnevno ažurirati i sve donor bolnice i transplantacioni centri imaće spisak tih ljudi. Izjave o zabrani uzimanja organa i tkiva do sada je potpisalo sto ljudi.

(Politika.rs)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …