Home / TEMA DANA / NIJE DOBRO! SRBIJA SPREMA NOVI PAKET MERA ZBOG DELTA SOJA! BIĆE ŽESTOK UDAR

NIJE DOBRO! SRBIJA SPREMA NOVI PAKET MERA ZBOG DELTA SOJA! BIĆE ŽESTOK UDAR

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja.

“Evidentno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije. Sve detalje će država predstaviti narednih dana. A kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane”, rekao je on za Kurir.

“U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu, i to je jedini način da izborimo s epidemijama. Postoji ozbiljna opasnost da se odugovlačenjem vakcinacije pojavi mutant rezistentan na vakcine. I zato pokušavamo na sve načine da u što kraćem vremenu imunizujemo što više ljudi”, naglašava Đerlek.

On ističe da se u početku mislilo da je 60 posto vakcinisanih dovoljno za kolektivni imunitet, a sada je to već 80 posto.

“Ovim oklevanjem s vakcinacijom, povećali smo za 20 procenata prag za kolektivni imunitet. Obavezna vakcinacija je moje lično mišljenje, a naravno, glavnu reč o tome šta nam je najbolje činiti daće struka i državni vrh, koji će gledati da pretrpimo što manje štete kad je zdravlje stanovništva u pitanju, ali i ekonomija bez koje je nemoguće sve što smo radili sprovesti u delo”, navodi dr Đerlek.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …