Home / IZA KULISA / CIA GLISEROM SPASAVALA ĐUKANOVIĆA OD SLOBE: BIVŠI AMBASADOR SAD MONTGOMERI OTKRIO DETALJE

CIA GLISEROM SPASAVALA ĐUKANOVIĆA OD SLOBE: BIVŠI AMBASADOR SAD MONTGOMERI OTKRIO DETALJE

Vilijam Montgomeri, nekadašnji američki ambasador u Beogradu, rekao je da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom CIA čiji je jedini posao bio da spasi lidera Crne Gore Mila Đukanovića ako predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević krene na njega!

Montgomeri je u intervjuu rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade pa su „počeli da dopuštaju“ krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

– U Cavtatu smo imali usidren brod sa ekipom CIA čiji je jedini posao bio da spasi Mila Đukanovića ako Slobodan Milošević krene na njega. Bilo je teško prikupiti sredstva za finansiranje njegove vlade pa smo počeli da dopuštamo krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore – rekao je Montgomeri.

Nekadašnji diplomata je otkrio i detalje plana.

– Brzi gliser je trebalo da spasi Đukanovića i preveze ga na sigurno. Američki brod s CIA ekipom – kazao je Montgomeri.

Novinar je upitao Montgomerija kakva je prema njegovom mišljenju uloga Đukanovića u istoriji raspada Jugoslavije.

– Đukanović je najsposobniji i najagilniji političar u regiji. Gledao je iz kog smera vetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život videćete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobediti pa je promenio stranu i okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne RepublikeJugoslavije.

Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je pre to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbediti finansiranje za njegovu vladu, počeli dopuštati masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija – rekao je Montgomeri.

Naglasio je da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Đukanoviću trebao protiv Miloševića.

– Ali kad su se ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz „Kazablanke“. Italijani su rekli: „Pa tu se događa krijumčarenje i moramo to da istražimo“. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega i da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal… I tada se opet okreće, ali ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savetnika za ambasadora u Rusiji sa namerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru.

I oni to čine. Ali posle on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO – kazao je bivši američki ambasador.

Na pitanje da li je imao ulogu u otkrivanju priče o duvanskoj mafiji u Crnoj Gori u medijima i na konstataciju da neki veruju da je pomogao hrvatskom listu „Nacional“ i njegovom bivšem uredniku Ivu Pukaniću Montgomeri je rekao da je bio dobar prijatelj s ubijenim novinarem.

– Sarađivali smo blisko kad sam bio ambasador u Hrvatskoj. Ali nisam imao nikakvu ulogu u tome o čemu me pitate. Kad sam stigao u Beograd, jedan od prvih zadataka bio mi je da odem u Crnu Goru, tada još deo Jugoslavije i oceniti različite političke stranke, javiti nazad u Vašington kakva su uverenja tih političkih stranaka, kakve su šanse za smenu Đukanovića.

Tako da sam se po dva-tri puta sastajao s predstavnicima svih stranaka onde uključujući i srpsku. Napravio sam temeljnu analizu i javio da ne vidim nikakvu prihvatljivu alternativu Đukanoviću jer nijedna od tih ostalih stranaka nema snagu njegove stranke.

Srpska stranka nema nikakvu predanost zapadnim vrednostima, zapravo im se protivi jer su za Miloševića. Tako da nemamo drugog izbora nego držati se Đukanovića. To nije bio stav britanskog ambasadora (Čarls Kroford) koji je smatrao da zbog čitavog krijumčarenja cigareta i svega toga Đukanović mora otići.

Ali to nije bio moj stav. Tako da nema šanse da sam ja bio deo bilo kakvih napora diskreditovanja Đukanovića – rekao je Montgomeri.

Na pitanje da li ima saznanja o tome ko je naručio atentat na Pukanića odgovorio je da iza toga „apsolutno stoji duvanska mafija“, ali da zbog pretnji ne može da otkrije ime.

– Dobio sam mnogo pretnji na koje su me upozorile srpske i američke obaveštajne službe. Tako da ne bih o imenima. Ali čvrsto verujem da je to bilo zbog toga – kazao je Montgomeri.

(Večernji list)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …