Home / TEMA DANA / NORVEŠKI MINISTAR NAJAVIO RAT U EVROPI

NORVEŠKI MINISTAR NAJAVIO RAT U EVROPI

Norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen dopustio je mogućnost da dođe do rata među zemljama Evrope.

Sa takvom procenom istupio je na sednici Vojnog društva Norveške.

Posebno je naglasio da taj „mogući rat“ može imati „ozbiljne posledice“ po skandinavske zemlje, uključujući i njegovu:

„Razvoj događaja u našem okruženju pokazuje – upozorio je Bake-Jensen – pokazuje da moramo računati da vojni konflikt među državama Evrope više nije nezamisliv. Vojni rashodi su u Evropi za poslednjih pet godina porasli 30 odsto i njihov rast će se nastaviti“.

Kako je sa sednice pomenutog društva preneo The Independent Barents Observer, Bake-Jensen je otkrio da ima na umu pre svega mogući rat sa Rusijom, ali nije precizirao – ko bi, po njegovom mišljenju, ratovao sa Rusijom.

Samo je ponovio poznatu mantru da Kremlj teži da podrije jedinstvo Zapada i da se ne služi diplomatijom već koristi svoju ekonomsku i vojnu snagu.

Rusijom se danas pozabavio i bivši šef CIA Dejvid Petreus koji je državnički uspon Vladimira Putina nazvao „najvećim mogućim poklonom NATO“.

Objasnio je zapadna vojna alijansa sa njegovim dolaskom na vlast „dobila novi povod da produži vlastito postojanje“.

Po njegovoj proceni, iako je Donald Tramp više puta kritikovao NATO – Vašington će pokušati, koristeći ga kao `polugu`, da ospori „novi geopolitički poredak“.

Ako je predobro obavešteni general Petreus blizu istine, taj pokušaj osposravanja „novog geopolitičkog poretka“ za metu će imati pre svega Rusiju i Kinu. Jer, bez njihove narasle moći i vođenja samostalne spoljne politike – svet bi bio pod američkom dominacijom kao što je bio tokom prve decenije nakon raspada SSSR.

Petreus je otkrio da Bela kuća radi na planu povećavanja američkog vojnog kontigenta u Evropi.

General Petreus je indirektno ukazao da Tramp upravo zato insistira da sve zemlje članice alijanse, posebno Evrope, povećaju vojne rashode do dva odsto svog BDP.

Check Also

POKRENUTI NAJVEĆI NATO MANEVRI U ISTORIJI BALTIKA- POČELA OPERACIJA „JEŽ“!

Na sajtu Alijanse navodi se da će Finska i Švedska, kao partneri NATO, učestvovati u …