Home / TEMA DANA / NOVA IZDAJA: EVO ŠTA JE DOGOVORENO DANAS U BRISELU U DEVET TAČAKA!

NOVA IZDAJA: EVO ŠTA JE DOGOVORENO DANAS U BRISELU U DEVET TAČAKA!

Kosovo i Srbija su usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU, objavio je na Tviteru specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

– Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU. Ovo je veliki korak napred – napisao je Lajčak.

On je takođe objavio i mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koja ima devet tačaka.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da dogovor o primeni mape puta za energetiku, koji je potpisan u Briselu, predviđa da Srbi sa severa Kosova ubuduće moraju da plaćaju račune za utrošenu struju, a da će srpski Elektrosever dobiti licencu za rad na Kosovu.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su Kosovo i Srbija usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Dijaloga uz podršku EU. Sporazum su u Briselu potpisali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

U sporazumu od devet tačaka, se navodi da će kompanija za distribuciju i naplatu električne energije na severu Kosova – Elektrosever, dobiti licencu od prištinskih vlasti i da će u roku od sedam dana Elektrosever dostaviti podatke o potrošačima kosovskoj kompaniji za distribuciji struje (KEDS) i kosovskom operateru prenosnog sistema električne energije (KOSTT).

Navodi se i da će KEDS i KOSTT u roku od 30 dana imati pristup ključnoj trafostanici Valač, koja je do sada bila pod kontrolom Beograda.

„Konačno smo usvojili mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri opštine na severu Kosova, u skladu s kosovskim zakonima i regulatornim sistemom“, saopštio je Bisljimi nakon potpisanog sporazuma u Briselu.

Dušan Janjić je rekao agenciji Beta da će prema usvojenoj Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma, Elektrosever do kraja ove godine biti potpuno integrisan u kosovski energetski sistem.

„Ovo je dobar aranžman jer će Elektrosever dobiti od Prištine licencu i dozvole da na severu Kosova vrši distribuciju i naplatu struje. Takođe, Elektrosever će dobiti i saglasnost od turske komapnije koja je nadležna za distribuciju struje na celom Kosovu“, kazao je Janjić.

Međutim, po njegovim rečima, sva „drama“ ovog sporazuma će se videti kada Elektrosever dostavi podatke o nenaplaćenoj struji.

„Suštinski problem je u nemogućnosti naplate struje na severu Kosova, a samim tim i u nemogućnosti ispunjenja obaveza koje je preuzela kosovska vlada prema turskom operateru. Pre pet godina dug za utrošenu struju potrošača na severu Kosova je od 2008. godine iznosio 115 miliona evra. Struja na severu Kosova decenijama nije plaćana, to će sad morati da se plati, što će najverovatnije izazvati proteste kod lokalnog stanovništva“, istakao je Janjić.

Ocenio je da će pregovore o naplati duga za struju sada morati da vodi Srpska lista, a ne Beograd.

„Beograd će morati da plati“, kazao je Janjić i dodao da je dug za struju na godišnjem nivou preko 11 miliona evra.

„Od sledeće godine, kosovska vlada neće davati iz budžeta turskom distributeru novac za utrošenu struju na severu Kosova. To će morati da radi Srbija“, rekao je on.

Janjić je pojasnio da od građana neće moći da se naplati ceo dug za struju, a većina firmi na severu Kosova se nalazi pod upravom kosovske Agencije za privatizaciju.

„Čak ni ‘Trepča’ više nije srpska, već pet godina je, pravno ali ne i faktički, pod ingerencijom kosovske Agencije za privatizaciju. Tako da naplata duga za struju trebalo bi da ide u međusobna potraživanja, a to poglavlje još nije otvoreno“, naglasio je Dušan Janjić.

Na portalu Kosovo onlajn objavljena je sadržina celog dokumenta.

U tekstu dogovora se kaže da će RUE obezbediti usklađenost sa uslovima utvrđenim licencom za snabdevanje u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

U roku od sedam dana od izdavanja dozvole za snabdevanje Elektrosever dostaviti KEDS-u i KOSST-u najnovije podatke o potrošačima preko Evropske unije.

U roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdevanje, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Sporazum o Bilansnoj obavezi sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, prema stavu 1 člana 5 Ugovora iz 2013. godine.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, Elektrosever će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdevanje.

U skladu sa članom 14. Energetskog sporazuma iz 2015. godine, u roku od 30 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod posredovanjem EU, ako je potrebno) imaće pristup podstanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa Elektroseverom, dostaviti RUE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu temeljnog razmatranja postojeće infrastrukture.

U roku od 21 dana nakon podnošenja investicionog plana i potrebnih troškova održavanja i gubitaka na mreži, RUE će u principu odobriti ove planove, troškove i gubitke.

U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, RUE može da odluči da suspenduje i/ili povuče licencu za snabdevanje koja je data Elektroseveru, uz prethodnu konsultaciju između strana, uz podršku EU, u periodu od najviše 15 dana. EU će dati stručno mišljenje, ako to zatraži najmanje jedna od strana.

Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze Strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …