Home / TEMA DANA / NOVA UCENA IZ EU-a: Srbija treba da primi Tačija kao što je i Tonija Blera!

NOVA UCENA IZ EU-a: Srbija treba da primi Tačija kao što je i Tonija Blera!

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EU za Kosovo Urlike Lunaček kaže da bi Srbija, kako bi pokazala doslednost, trebalo da se ponaša u slučaju Hašima Tačija isto kao što se ponašala u slučaju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera.

eu- srbija

– Postoji “neko” ko veoma jasno pokazuje interesovanje za zločine počinjene protiv Srba na Kosovu. Kao što gospodin Đurić zna, specijalna istražna jedinica pronašla je 2014. godine snažne dokaze protiv izvesnih bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova, ali zasigurno ne i protiv OVK kao celine. Stoga, ja i moj aktuelni izveštaj EP o Kosovu naglašavamo da uspostavljanje i funkcionisanje specijalnog suda za ratne zločine treba da budu prioritet za novu vladu Kosova – kaže za Danas Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EP za Kosovo, komentarišući izjave direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića.

Đurić je u reagovanju na nedavnu izjavu Lunačekove da Srbija “treba da poništi presudu” protiv šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija između ostalog rekao da bi “neko trebalo da se zainteresuje za zločine protiv Srba” na Kosovu.

Lunačekova ističe da je tokom svoje posete Prištini ove sedmice takođe pozvala kosovski parlament da usvoji neophodan paket zakona “u najkraćem mogućem roku”.

– Što se tiče Tačija, gospodin Đurić bi trebalo da veoma dobro zna da ja nisam neko ko u globalu brani gospodina Tačija. Kritikovala sam ga dok je bio premijer kada sam uviđala razloge za to. Na konferenciji za novinare u utorak u Prištini rekla sam da bi Srbija, kako bi pokazala doslednost, trebalo da se ponaša isto kao što se ponašala u slučaju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera – navodi ona.

(Danas)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …