Home / TEMA DANA / RASKOL U SPC: Sveštenici optužuju vladiku da je proneverio 3 miliona dolara na svećama!

RASKOL U SPC: Sveštenici optužuju vladiku da je proneverio 3 miliona dolara na svećama!

Sveštenici iz Kanade strahuju da bi njihova eparhija mogla da istupi iz jedinstva sa Srpskom pravoslavnom crkvom!

500

Duhove u ovoj eparhiji je uzburkao dolazak komisije koju je oformio Sveti arhijerejski sinod, a zadatak im je bio ispitivanje materijalno-finansijskog poslovanja.

Komisija je u Kanadi boravila od 30.marta do 2.aprila, a pored razgovora sa vladikom Georgijem, pričali su i sa 18 sveštenika, kao i preko 150 civila iz cele Kanade.

Sveštenici ove eparhije su u pismu medijima optužili vladiku Georgija da je oštetio eparhiju za tri milina dolara, terajući ih da godinama kupuju sveće samo od firme koju drži njegov kum.

Druga strana, pak, eparhijski savet Kanadske eparhije, uputila je Svetom arhijerejskom saboru zahtev za smenu svih članova Sinoda, osim predsedavajućeg patrijarha Irineja.

U SPC, kao i u komisiji koja je bila u Kanadi, za sada ne žele da se oglašavaju povodom ovih napisa, kao ni u vezi sa radom i njenim izveštajem koji je već predat Sinodu.

500

Nezvanično, zahtev eparhijskog saveta stigao je u Sinod koji bi u utorak trebalo da raspravlja o izveštaju u vezi stanjem u Kanadskoj eparhiji.

U međuvremenu, na internet sajtovima kruže mnogobrojna pisma vernika i sveštenika u kojima jedni podržavaju vladiku Georgija, dok ga drugi teško optužuju za finansijske malverzacije.

Poslednju reč po ovom pitanju daće Sveti arhijerejski sabor koji zaseda u maju.

(Politika)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …